Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киномания 2022 ще пренесе зрителите в сюжетите на български и чуждестранни филми

Филмът „Майка"
Снимка: Киномания 2022

33 филма ще бъдат представени по време на Фестивала Киномания 2022, който ще бъде открит на 17 ноември в зала 1 на НДК  с българския филм "Майка" на режисьора Зорница София.

Зорница София   Снимка: БГНЕС

На 20 ноември в НДК ще бъде показан филма  "Идиотският триъгълник“, пълнометражна сатирична драма на шведския режисьор Рубен Йостлунд, отличена със "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 2022 година. Йостлунд е и сценарист на филма, а актьорския състав оглавяват Уди Харелсън, Харис Дикинсън и Чарлби Дийн.
Филмът „Майка
"Голямото ни попадение е филмът на Стивън Спилбърг - "Семейство Фейбълман". Последните 5 филма на Спилбърг се опитахме да ги договорим, но по различни причини се разминавахме. Ето, че най-накрая успяхме и за късмет това не е киномански филм на Спилбърг, защото той разказва за неговото детство и за това как се увлича по киното и как се решава да стане кинорежисьор", каза за БНР Владимир Трифонов.

Спилбърг разкрива проблемите в семейството си, преживени от него като дете, с впечатляваща искреност и състрадание в този прочувствен филм.

Специален гост на Киномания 2022 ще бъде Микеле Плачидо.

"Сега пъзелът ни се подреди и Микеле Плачидо ще дойде да представи "Сянката на Караваджо". Това ще е и първата прожекция извън Италия, изобщо в чужбина", допълни Трифонов.

Това е 14 филм на Микеле Плачидо като режисьор.

"Италианското кино има страст към своите велики творци. Ще бъде интересно как един голям артист като Микеле Плачидо вижда живота на Караваджо в критичен за големия художник момент".
Филмът „Майка

Филмът "Майка" представя историята на Елена Панайотова, която не може да има свои деца. 

"За мен първият допир с историята беше да говоря с жени, които имат подобен проблем. Аз тръгнах от личния проблем на героинята", каза за "Хоризонт" актрисата Дария Симеонова, която изпълнява ролята на майката. 

Актрисата Дария Симеонова   Снимка: БГНЕС
Снимките за филма са направени в гето в Кения.

"Може би нещото, което ми остана и ме промени е точно това да не бъда безразлична към хора в нужда".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38