Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара дава 7 млрд. турски лири за проекти в Северен Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

7 млрд. турски лири ще преведе Анкара на кипърските турци до края на тази година. Сумата бе обявена от турския вицепрезидент Фуат Октай по време на посещението му в северната част на острова в сряда. На обща церемония той откри и представи редица проекти, финансирани от Анкара.

Посланието за съществуването на две суверенни равноправни държави на острова отправи турският вицепрезидент Фуат Октай от строителната площадка на най-мащабния и спорен проект, чието изпълнение е в ход.

Новият представителен комплекс в северната част на Никозия включва "президентски дворец", сграда на "парламента", джамия и "национална градина". Той ще струва около 2,5 млрд. турски лири /близо 140 млн. евро/ и се финансира изцяло от Турция.

Проектът е "символ на суверенитета и независимостта на кипърските турци, най-големият печат на днешния и утрешния им ден", каза Фуат Октай. Той предупреди, че тези, които се противопоставят на реализацията му, ще се изправят срещу Турция.

Поредица протести, включително и по време на визитата на Октай, проведоха опозиционни партии и граждански организации. Според тях това е политически проект за засилване на влиянието на Турция върху общността на кипърските турци.

Фуат Октай увери и че Анкара предприема необходимите действия за международното признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започва подаването на заявления за субсидии за цифрово надграждане на бизнеса

От днес в Кипър започва подаването на заявления по нов правителствен план за предоставяне на субсидии за цифрово надграждане на бизнеса. 10-те млн. евро за него са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Според..

публикувано на 08.11.22 в 10:36
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис днес ще е на посещение в Тел Авив

Кипър очаква положително развитие по спора с Израел за газови находища

Кипър очаква положително развитие по дългогодишния му спор с Израел за разграничаването и експлоатацията на двете им съседни офшорни газови находища при посещението днес на президента Никос Анастасиадис в Тел Авив, обяви кипърският енергиен министър..

публикувано на 09.11.22 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Израелската армия призова жителите на Газа за евакуация с листовки

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района. Армията предупреждава, че градът е "опасна бойна зона", където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас. Израелската армия е..

публикувано на 10.07.24 в 15:15
Румен Овчаров

Румен Овчаров: Превръщат БСП в партия за клиентелата на Борисов, Пеевски и Радев

Досега БСП е била партия с друг морал и с друг статут, а сега я правят клиентелистка партия, която обслужва интересите дали на Делян Пеевски, дали на Бойко Борисов, или на някой друг.  Това заяви пред БНР Румен Овчаров, член на Националния съвет на..

публикувано на 10.07.24 в 14:51

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се..

публикувано на 10.07.24 в 14:45

Прекратиха делото за налагане на мярка "задържане под стража" на младежа, причинил катастрофата край Кесарево

Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото по искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" за непълнолетния младеж, който в началото на тази седмица причини катастрофата, при която на главния път София..

публикувано на 10.07.24 в 14:33
Християн Мицкоски

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната. В Съединените щати, където е..

публикувано на 10.07.24 в 14:03
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело..

публикувано на 10.07.24 в 13:55
Проф. Марин Русев

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи , както ги нарекоха. Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св...

публикувано на 10.07.24 в 13:49