Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Конституционният дебат може да бъде консолидиращ фактор в нестабилния парламент

Адвокат Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова

"Борисов неколкократно, в опитите си да привлече други политически играчи към разговорите, които ще му се наложи да води, даде някакви по-скоро голословни, но все пак заявки, че приема правосъдната реформа на онзи, че приема социалната на този."

Този коментар направи пред БНР адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки".

Ако се търсят външни фактори, които за известно време да "слепят" и съберат депутатите и в сегашния нестабилен парламент, то конституционният дебат е такъв фактор, смята Георгиев.

Има изменения в Конституцията, без които просто не може, те са задължителни, припомни тезата на "Правосъдие за всеки" за провеждането на ефективна съдебна реформа адвокат Георгиев.

В предаването "Преди всички" той изтъкна, че са единствената организация, която предлага премахване на фигурата на главния прокурор. По думите му това не е толкова нереалистично и невъзможно.

"По-добре да няма такъв, защото той, със съществуването си, проблеми не е разрешил никакви, създал е някакви проблеми. Проблемът с главния прокурор е системен, той не е обвързан само с личността на титуляра. Заради това трябва да обмислим варианта трябва ли да го махнем."

Според Георгиев с действията си главният прокурор Иван Гешев "сякаш се опитва да изпревари събитията, давайки си сметка, че неговият пост, неговата длъжност не е толкова непоклатима, колкото е била досега във времето".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова: Политическата нестабилност се отрази много негативно на пенсионната система

" Има за какво да се притесняваме и то точно за разходната част на бюджета ".  Това е мнението на бившия социален министър Христина Христова.  По думите ѝ бюджетът за тази година е бил напрегнат бюджет . Бяха предприети редица законодателни промени в разходната част, в социалната сфера, напомни тя и посочи, че има напрежение. Христова..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 хиляди бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 08:46

Разследват два взрива край израелското посолство в Копенхаген

Датската полиция съобщи, че разследва два взрива в района на израелското посолство в Копенхаген, предаде агенция Ройтерс. Няма данни за пострадали, посочиха органите на реда.  Извършват се първоначални следствени действия на място. Разследва се евентуална връзка с намиращото се в района израелско посолство, се казва в публикация на полицията в..

публикувано на 02.10.24 в 08:45

Средиземноморските държави от ЕС обсъждат конфликта в Близкия изток

9-те средиземноморски държави-членки на ЕС ще обсъдят последното развитие на военния конфликт в Близкия изток и ситуацията в региона. Това е част от работата на започващата днес в Никозия двудневна среща на техните министри по европейските въпроси. Сигурността в Средиземноморието, миграционните процеси и разширяването на Европейския съюз са..

публикувано на 02.10.24 в 08:43
Петя Алтимирска

Очакват се промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58