Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ламбрев - Михайловски:

30 години "Секс, наркотици, рокендрол" и взаимоотношението човек - система

"Острият поглед и хуморът на автора не променят въздействието си"

Снимка: Иван Дончев

"Никой не очакваше постановката "Секс, наркотици, рокендрол" да влезе в своя 30-и сезон. В Театъра на Българската армия се играе от 1992 година, но първите представления бяха през 1991 година в НДК. Дълголетието на "Секс, наркотици, рокендрол" се дължи на изключително интересния текст. Навремето го получих от Хермина , дъщерята на Крикор Азарян. Освен това авторът Ерик Богосян е изключителна личност, която винаги може да уцели взаимоотношението човек - система". 

Това сподели пред БНР Николай Ламбрев - Михайловски, режисьор на постановката. 

И поясни, че "Секс, наркотици, рокендрол" не е пиеса, а компилация от малки монологични форми на различни типове от света, които той е подредил по определен начин:  

"Тези форми се занимават с различни хора, които в някаква степен са зависими от себе си и от системата, в която съществуват. Съчетанието между остър поглед и огромното чувство за хумор на автора прави особена смеска, която не променя въздействието си върху хората през времето. Зависимостта на човека от себе си и от системата не се променя. Темата е и от днешното битие. Отношението на Богосян към човека, неговата болка, присмех и любов продължават да съществуват. Независимо от вибрациите на времето те уцелват зрителя. Зрителят се смее, виждайки и себе си в тези персонажи, но вижда и тъгата на битието". 

снимка: Иван Дончев
В предаването "Хоризонт за вас" режисьорът върна лентата назад в първите години на представлението, което буквално взривило публиката и театралния свят:  

"И продължава да се движи като влак на времето. Демократичните процеси бяха близо. Този бум, тази страст за тази освободеност на човешкото присъствие и за контакта явно е владял и нас. Понякога си задавам въпроса - какво толкова не се променя в хората и те продължават да се радват на нещо, което е част от тях - те се радват и се смеят и на болката, и на невъзможността светът да се променя". 

Интервюто с Николай Ламбрев - Михайловски можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Олеся Илашчук и Яра Бубнова

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство . Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов . От октомври до януари догодина в залите на..

публикувано на 01.08.24 в 07:05
Георги Новаков

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер" . В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България. Актьорът Георги Новаков..

публикувано на 31.07.24 в 10:28
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00