Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: Западът е на път да постигне "съвместна победа" над Русия

Дмитро Кулеба направи коментара по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Пномпен
Снимка: Туитър на Дмитро Кулеба

Западът е на път да постигне "съвместна победа" над Русия, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, след като Москва изтегли въоръжените си сили от южния украински град Херсон.

Много малко бяха хората, които вярваха, че Украйна ще оцелее. Само заедно можем да победим и да изхвърлим Русия от Украйна, подчерта украинският външен министър и добави:

"Спечелихме битката за Херсон - това беше добро постижение, но войната продължава. Наясно съм, че всички искат тя да свърши възможно най-бързо и определено ние също желаем това, даже повече от останалите".

Според Кулеба ликуващите украинци в Херсон проливат "сълзи на благодарност" към Съединените щати за изпратената военна помощ за милиарди долари.

Видеозаписи показха местни хора по улиците, развяващи националния флаг на Украйна и скандиращи при пристигането на войските на Киев.

Херсон е "нашият град", обяви украинският президент Володимир Зеленски и продължи:

"Искам специално да се обърна към онези руски войници, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други украински градове. Единственият ви шанс за спасение е да се предадете в украински плен. Гарантираме, че ще се отнесем към вас в съответствие със закона и международните норми".

В освободените населени места в Херсонска област украинските военни вече провеждат стабилизационни мерки, докато руските сили укрепват позициите си на левия бряг на Днепър.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като "още един стратегически провал" оттеглянето на руските войски от Херсон, след като в началото на инвазията през февруари Русия не е успяла да изпълни стратегическите си цели.

Турция ще продължи да полага усилия за провеждане на диалог за мир между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като обвини Съединените щати и други западни страни, че не спират с безкрайните нападки срещу Москва.

ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на руски торове.  Русия се оплаква от пречките на западните санкции и поставя под въпрос подновяването на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, което изтича на 19 ноември. Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин обвърза поситигането на решение с връщането на руската държавна банка, финансираща аграрния сектор, в международната система за разплащания SWIFT. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15