Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без изборен район "Чужбина", реши правната комисия на второ четене

Снимка: Ани Петрова

С гласувани на второ четене промени в Изборния кодекс мнозинството в Правната парламентарна комисия закри Обществения съвет към Централната избирателна комисия, увеличи състава на самата комисия на 25 члена, де факто премахна район "Чужбина" и увеличи драстично броя на необходимите заявления за откриване на секции зад граница.

ГЕРБ, ДПС и БСП наложиха почти всички от тези промени. Това стана въпреки възраженията на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че направените предложения между първо и второ четене "прекрояват изборния процес в България и затрудняват правото на глас на сънародниците ни зад граница".

В малцинство заедно с тях в повечето случай бяха и "Възраждане" и "Български възход".

Единственото сравнително общо гласуване беше това за увеличаване състава на ЦИК, макар и с различни мотиви - за да има пропорционално представителство на партии в настоящия момент или защото с връщането на хартиената бюлетина Комисията ще има още много работа.

Според гласуваното от мнозинството, за да се открие секция в чужбина ще трябват не 40, а 100 заявления. Съществуващата от години, макар и само на хартия, възможност за "електронно  дистанционно гласуване", също е на път да отпадне. Както това се случи с Обществения съвет на ЦИК.

В опит да убеди депутатите в обсъждането се намеси и председателката на Съвета Цветелина Пенева, която се позова на шефа на Правната комисия Радомир Чолаков, че депутатите трябва да работят за връщане на доверието към институциите:

"Недейте да накърнявате това доверие като заличите институцията Обществен съвет. Не мисля, че тя на някого пречи по начина, по който работи или по начина, по който произвежда становища и анализи. Ако желаем, ще бъдем чути. Ако не, вие като народни представители правите това, което вашата съвест повелява. Но все пак ви призовавам още веднъж - оставете гласът на гражданите да може да се чуе".

Предстои обсъждането на ключовите промени, свързани с връщането на хартиените бюлетини, подкрепяно от същите формации, както и решение - те да бъдат единствен вариант, докато не бъдат въведени машини с оптични устройства, каквото предложение са направили от ДПС.

Промените в Изборния кодекс по-рано днес станаха повод за поредната порция остри реплики между "Продължаване промяната" и ГЕРБ, но не от кулоарите, както вчера, а от парламентарната трибуна.
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36
Татяна Станева

Татяна Станева: Състоянието на украинските жители прилича на кардиограма

Конфликтът в Украйна мина знаковите 800 дни. Днес в страната е официален празник – Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война. Отбелязва се съгласно закон, който беше приет от Върховната Рада през май 2023 г., подписан след това и от президента на страната Володимир Зеленски. Татяна Станева, която е журналист,..

публикувано на 08.05.24 в 11:31

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38