Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов: Подготвя се операция за преместване на въоръжение във и извън страната

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко изброи от каква помощ се нуждае страната му

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

В ход е подготовката за логистична операция за преместване на въоръжение във и извън страната, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В края на тази седмица Министерството на отбраната трябва да е готово с анализа за това каква помощ може да предоставим на Украйна с решението на парламента за военна помощ за Украйна.

"Още вчера ви казах, че в края на седмицата ще имаме готов анализ. След като бъде подготвен този анализ, ще подготвим съответно и предложение за решение към Министерски съвет с последващо внасяне в Народното събрание, като първо ще спазим срока, който ни е зададен с решението.

Необходима ни е още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, която не е никак лесна – изключително сложна е, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга, както на територията на страната, така и извън територията на страната.

Но преди да коментирам каквото и да е, би следвало на Народното събрание да вземе решение по отношение на нашето предложение. Чак след това мога да коментирам какво точно е".

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко каза, че последният случай с падналата в Полша ракета руско производство не променя исканията за военна помощ. Настояванията за предоставяне на военна помощ бяха материализирани в списък, с който България разполага далеч преди решението на парламента от началото на този месец, което задължи Министерството на отбраната да направи анализ какво реално можем да дадем.

"Това са средства за противовъздушна отбрана, бронирана и артилерийска техника, муниции и снаряди", посочи посланик Москаленко.

В момента и посланикът на Украйна не знае какви въоръжения и техника е готова да предостави България. Военното ведомство досега твърди, че на Украйна може да се предоставят само боеприпаси, защото има повече боеприпаси, отколкото е необходимо за мирно време. Че не може да се лиши от зенитно-ракетните си комплекси. А изпращането на с МиГ-29 и СУ -25 за Украйна в замяна на заместващи машини е доста неясен въпрос. Още през юни Нидерландия е отговорила, че не може да даде втора ръка Ф-16, ако България даде на Украйна наличните си изтребители. И то в момент, в който България така или иначе няма решение за бъдещето на изтребителната авиация, след като през 2023-та приземи и наличните машини, а времето за пристигането на платените нови Ф-16 се отложи до след 2025 година. Затова и веднага щом депутатите с огромното мнозинство на ГЕРБ, „Продължаваме промяната", „Демократична България", ДПС и „Български възход" одобриха военната помощ за Украйна, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обеща „крайно консервативен“ подход към съставянето на анализа. Основно заради това, че Конституцията задължава армията ни да поддържа способности за защита и на държавата.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23

Нова американска военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара

САЩ отпуснаха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 милиона долара в навечерието на срещата между президента Джо Байдън и украинския президент Володимир – Зеленски. Новият пакет военна помощ, обявен от държавния секретар Антъни Блинкън  включва неуточнен брой авиационни касетъчни бомби, муниции за ракетните установки „Хаймарс“,..

публикувано на 26.09.24 в 04:04

Учени и политици обсъждат в Кипър противодействието на климатичните промени

От днес Кипър е домакин на тридневна международна научна конференция за „Климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток“.  Икономическите и социалните политики за противодействие на климатичните изменения ще обсъждат водещи учени, политически и граждански лидери от страната и чужбина.  Конференцията се провежда в рамките на..

публикувано на 26.09.24 в 03:56
Спасители стоят върху развалините на сграда, разрушена при израелски въздушен удар в южното село Акбиех, Ливан, 24 септември 2024 г.

Ливан вече е във война, заяви здравният министър

„Ливан вече е във война", заяви министърът на здравеопазването на страната в интервю за Скай нюз, като оповести, че близо половин милион души са били разселени поради въздушните удари на Израел.  В интервюто за Скай нюз д-р Фирас Абиад каза, че Израел се стреми да създаде „състояние на паника и терор“ сред ливанските цивилни и да „провокира масово..

публикувано на 26.09.24 в 02:26