Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на осведомеността за антимикробна резистентност

2
Проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Снимка: PR Care

"Времето ни с антибиотиците изтича, промяна трябва да има" е мотото на световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност, която започва днес и ще продължи до 24 ноември. 

Много от постиженията в медицината от миналия век могат да бъдат загубени в следствие на нарастващата антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания могат отново да се превърнат в глобален проблем, предупреждават от Световната здравна организация. 

И ако в Европа се изписват по-малко антибиотици, то у нас те се изписват безконтролно в доболничната помощ, по думите на професор Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя е категорична, че Covid не трябва да се лекува с антибиотици и призовава:

"Да няма ненужна употреба на антибиотици, защото това повишава антибиотичната резистентност. Няма нужда при обикновени неусложнени вирусни инфекции да се изписват. Трябва да се изписват антибиотици след антибиограма - т.е., когато се докаже съответни бактерии, тяхната чувствителност. И другото вече, не трябва да се самолекуват пациентите, защото има голяма възможност да вземат антибиотик, дори и да е показан при тях, да не вземат подходящия, което също ще увеличи резистентността ".


За седми път в България се отбелязва Световната седмица за осведоменост за отговорното прилагане на антибиотиците (18 – 24 ноември). По този повод пресконференция в София дадоха представителите на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) д-р Койчо Коев.

Те се обединиха около тезата, че Антимикробната резистентност е смъртоносен проблем, който толкова се е задълбочил, че вече е проблем на настоящето, а не на близкото бъдеще.

През 2019 г. смъртта на 5 милиона души по света е свързана с резистентност на микробите към антибиотици и тази резистентност е директната причина за смъртта на 1,3 млн. души. Затова логото на кампанията е „Времето ни с антибиотиците изтича, промяна трябва да има“.

Цялото интервю с проф. Ива Христова чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има неприключил ремонт, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново

Община Велико Търново извършва проверки на детските градини и училищата за ремонтите и готовността за започване на учебната година. Започна освежаването на пешеходните пътеки пред образователните институции.  Няма да има неприключил ремонт в образованието, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново. Работи се и по..

публикувано на 15.08.24 в 16:20

СВВП зове Радев да одобри промените в Закона за училищното образование

И Съюзът на военноинвалидите и военопострадалите призова президента Румен Радев да одобри приетите промени в Закона за предучилищното образование. Депутатите дадоха определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна пропаганда сред деца в детски градини и училища.  БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи..

публикувано на 15.08.24 в 16:04

Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч.

Необичайна ситуация в парламента, след като и третият опит за събиране на кворум за продължаване работата на НС се провали. Регистрираха се едва 108 народни представители. Гласуването по групи показа, че кворумът е бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващите в парламентарни групи.  Председателят на НС Росица Кирова прикани..

публикувано на 15.08.24 в 15:55

С ПИК от НАП може да се проверява пациентското досие за прегледи и фалшиви хоспитализации

Пациентското досие може да се провери и без електронен подпис, но с ПИК-код от НАП. Влиза се в сайта на НЗОК и се вижда за около 10 -15 години назад, какви прегледи, изследвания, консултации и хоспитализиране са извършени. Това съобщи репортерът на БНР Елена Бейкова в предаването "12+4". С амата тя е станала жертва на неизвършена -..

публикувано на 15.08.24 в 15:49
Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня. Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200..

публикувано на 15.08.24 в 15:36
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16