Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всеки ден на 2 метра от липсващата маркировка застават полицаи с камера", разказва жителка от Варненско, подавала нееднократно сигнал

В сезона на мъглите - защо граждани се грижат за пътната маркировка вместо институциите?

Богдан Милчев: Проблемът с липсващата маркировка, неокосената трева, лошите мантинели и невидимите знаци никога няма да се реши

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Защо в сезона на мъглите се налага граждани да сигнализират институциите, при това нееднократно, за изтрита и липсваща маркировка по пътищата, създаваща предпоставки за инциденти?

Поредният пример за гражданска активност е от Варненско. Галя Иванова е подавала неколкократно такива сигнали до Областното пътно управление – Варна и до АПИ.

Става дума за пътя Варна - Добрич, който е много натоварен, и за по-малко от километър разстояние, но на два много остри завоя.

 "Няма грам маркировка. Започва сезонът на мъглите. Абсолютно нищо не се вижда", разказа жената пред БНР.

Иванова посочи, че във въпросния участък "всеки ден на 2 метра от липсващата маркировка застават полицаи с камера да следят, защото ограничението е 60 км нагоре по баира".

Преди две години маркировката на същия път е била бързо възстановена – три дни след подаване на друг неин сигнал. Сега обаче вече е изтрита.

Областният управител на Варна е реагирал и вече е изпратил сигнал до АПИ, както и до Областното пътно управление, сезирал е и Агенцията за пътна безопасност.

Снимка: БГНЕС

"Проблемът с маркировката няма никога да се реши. Проблемът с високите треви, които пречат на видимостта, с лошите мантинели и невидимите знаци никога няма да се реши, защото е налице много тежка корупция в МРРБ от години, която се контролира на най-ниските нива", песимист е Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

"Сблъсъкът ни с институциите категорично ни показва, че те не функционират в интерес на хората. Те работят за самите себе си", смята той.

Около 60 милиона лева на година ще струва маркировката на първокласните пътища и магистрали, за да изглежда като в Европейския съюз, уточни Милчев в предаването "Хоризонт до обед".

Маркировката е онзи елемент на пътната безопасност, който помага на шофьорите по-трудно да се уморяват и да допускат грешки, припомни експертът.

По думите му никой в държавата в този момент не иска да се ангажира "с отговорността за това, което се случва по пътищата и толкова много катастрофи".

Институтът за пътна безопасност ще предложи пътна карта с организационни и законодателни промени, както и с антикорупционни мерки.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36