Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожден ден и шест комплекта медали в предпоследния ден на СП по скокове на батут в София

Американецът Рубен Падила спечели титлата в дисциплината двоен минибатут за мъже на Световното първенство по скокове на батут в "Арена София".

21-годишният Падила, който е двукратен световен вицешампион от Санкт Петербург 2018 и Токио 2019, взе златото с 30.200 точки, след като изпълни най-сложната комбинация. Втори се нареди Гавин Дод (Канада) с 29.200, а трети е Томас Минк (САЩ) с 29.100 точки.

На двоен минибатут при жените световна шампионка стана Бронуи Диб (Нова Зеландия) с 24.900 точки, а след нея останаха Тристан ван Ната (САЩ) с 24.800 и Чеяна Робинсон (Австралия) с 24.000.


Златото на пътека мъже завоюва Ейтън МакГинес от Австралия с 28.900 точки. Трикратният световен и двукратен европейски шампион Кристоф Уилъртън (Великобритания) остана втори с 28.300, а трети е Аксел Дюрие (Франция) с 27.400, който дебютира на шампионат на планетата в София.

На пътека жени световна шампионка стана Комфорт Йейтс (Великобритания) с 24.400 точки.

В отборните финали на батут титлата спечелиха Китай при жените и Португалия при мъжете.

При жените Юнчжу Цао, Сюеин Чжу, Ичън Ху и Сини Фан изнесоха майсторски клас и взеха златото с 15 точки. Китайките победиха отборите на Великобритания (10 точки) и Япония (9 точки), които останаха съответно втори и трети.

Португалците Диего Абреу, Педро Ферейра, Лукаш Сантош и Рубеш Тавареш събраха 13 точки и изпревариха тимовете на Франция (12 точки) и Германия (9 точки).


Президентът на родната централа Стоян Димитров отпразнува днес своя 77-и рожден ден, а състезателите от българския национален отбор му бяха подготвили специална изненада – колаж от снимки и специално изработен за него минибатут от „Eurotramp Trampoline“, която осигурява уредите за световно първенство в София.

"В чест на моя рожден ден се провежда Световното първенство и това е винаги, защото Световните първенства се провеждат през ноември, така че няма отърване", пошегува се Димитров.

"Аз винаги си поставям една цел - първо здравето на мен и около мен хората, цялата ми фамилия. Засега се чувствам много добре, дори отлично за моята възраст и това се дължи на дейността, с която се занимавам, с отбора, с федерацията. Иначе пенсионерски години, трябва само в къщи да се стои и да пие ракия примерно", добави в шеговит тон Димитров.


"Трябва да бъдем реалисти. Нашите спортисти при мъжете и при жените се представиха не много добре, т.е. в златната среда. . .това, което мен не ме задоволява. Вложиха много усилия, виждаме ги с насълзени очи и сестрите Пеневи, и Мариан Михалев, но това е спортът. Вие видяхте колко трудно беше на всички, колко закъсвания имаше, не мога да си го обясня това нещо. Следващата седмица идват нашите по-елитни спортисти младежи, юноши, девойки и вярвам, че там ще успеем да влезем на финалите и после евентуално да спечелим някой медал. Нашата програма е два-три медала, ако успеем това ще бъде наистина много добре за нашия спорт като реклама", каза още Стоян Димитров.

Той добави, че президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе е негов голям приятел и след световното първенство един ден ще гостува в дома му. Димитров разкри, че японецът е поискал за вечеря шопска салата и кебапчета.


Утре Световното първенство завършва с пет финала - синхронни скокове мъже и жени, батут индивидуално мъже и жени и новата дисциплина отборен финал в четирите дисциплини.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нико Уилямс

Привържениците на Барселона започнаха кампания с дарения за трансфер на Нико Уилямс

Привържениците на испанския футболен клуб Барселона започнаха кампания с дарения към отбора за входящ трансфер на национала Нико Уилямс, съобщава Ройтерс.  Целта е 22-годишният нападател на Атлетик Билбао да заформи тандем с тийнейджъра Ламин Ямал, след като двамата изведоха Испания до европейската титла в Германия. Уилямс, който се разписа на финала..

публикувано на 19.07.24 в 11:51

Плувци и гимнастици заминаха за олимпийската столица

Първите български спортисти, които ще влязат в олимпийското село отпътуваха рано тази сутрин за Париж.  От летище София днес за френската столица заминаха състезатели, треньори и специалисти от щабовете по плуване и спортна гимнастика.  Първите български олимпийци, които ще влязат днес в олимпийското село са състезателите по плуване Габриела Георгиева,..

публикувано на 19.07.24 в 09:29
 Виктор Кампенартс

Виктор Кампенартс спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция

Белгиецът Виктор Кампенартс от отбора на Лото-Дестини спечели 18-ия етап от Обиколката на Франция - 179,5-километровата дистанция от Гап до Барселонет. 32-годишнят Кампенартс бе в откъсване, но победата му бе изкована във финален спринт срещу французина Матео Верше (ТоталЕнерджис) и поляка Михал Квятковски (Инеос), които завършиха с време, рано на..

публикувано на 19.07.24 в 07:03
Кале Рованперя

Кале Рованперя поведе в рали Латвия

Кале Рованперя е лидер след пролога на рали Латвия, осми кръг от световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки.  Финландският пилот на Тойота води със 7:28.5 минути след първите километри на надпреварата. На втора позиция е белгиецът Тиери Нювил с Хюндай, докато трети за момента е Себастиен Ожие (Франция) с Тойота. Състезаващият се с..

публикувано на 19.07.24 в 06:43

ЦСКА 1948 научи съперника си в турнира Лига на конференциите

Отборът на Будучност ще бъдесъперник на ЦСКА 1948 във втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите. Будучност се класира за втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите.  В среща-реванш отборът от Черна гора победи с 3:0 у дома Малишева от Косово и след общ резултат 3:1 си осигури двубой срещу ЦСКА 1948. Игор Иванович..

публикувано на 19.07.24 в 06:38
Душан Керкез

Душан Керкез: Заслужавахме да продължим

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез не скри задоволството си от продължаването на неговия отбор във втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. "Канарчетата" стигнаха до равенство 2:2 при гостуването си на Марибор и с общ резултат 4:3 отстраниха словенския тим. "Искам да поздравя футболистите за страхотно представяне,..

публикувано на 19.07.24 в 00:00
Ботев отстрани Марибор след 2:2 в Словения

Ботев (Пд) отстрани Марибор и продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България Ботев (Пловдив) се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след като направи 2:2 при гостуването си на словенския Марибор в реванша. В първата среща пловдивчани бяха спечелили с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри резултата в полза на домакините. Той получи пространство да..

публикувано на 18.07.24 в 23:39