Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и младежи от Дневен център "Здравец" готвят кулинарно-цветен празник

Снимка: Кети Тренчева

Кулинарно-цветен празник подготвят децата и младежите със специални потребности от Дневен център "Здравец". Те не са сами - помагат им техните приятели от Гимназията по туризъм, от читалище "Никола Вапцаров", както и малките актьори от театралната школа "Шапка на тояга". Всички гости на празника ще могат да видят резултата от техните усилия през годината - подправки, отгледани в градината на дневния център, ароматни билки и горски плодове, събирани в планината, уменията им в подготовката на празничен кетъринг.


Тези пораснали хора, но останали в душата си деца, наричат дневния център „Здравец“ училището. Там се учат на всичко, колкото и да е трудно в инвалидна количка. Знаят много неща за компютъра, въпреки че не могат да държат мишката в ръка. Смехът и радостта казват винаги онова, което не могат да изрекат в думи.

Предстоящият кулинарно-цветен празник е финалът на двугодишен проект на социалната институция и сдружение "Избор", в който са обединени родителите на тези деца. Целта далеч надхвърля тяхната социализация и интеграция в обществото. Те трябва да се научат да се грижат за себе си, да готвят, да имат трудови навици и да се забавляват:

"Въпреки своите различия, те имат своите силни страни, имат способности, имат таланти и мечти – това е най-важното", споделя директорът на дневния център Елена Говедарева.


Това, което възпитаниците от дневния център за лица със специални потребности правят, всъщност е крачка към тяхната възможна трудова реализация:

"Не е важно само срещите и уменията, но и да покажем и на самите тях, и на обществото, че те могат да работят. В момента ние имаме надомна работа – фирма ни гласува доверие и правим късметчета, които се слагат в кафето. Може надомна работа, може в защитена среда, може за социално предприятие – вариантите са най-различни, стига да им се даде шанс за работа".

Родителите на тези младежи, обединени от 30 години в сдружение "Избор", не крият вълнението и удовлетворението си в предверието на кулинарно-цветния спектакъл. Д-р Райна Глушкова каза:

"Всичко, което се правеше като кулинарни произведения в центъра, беше невероятно изживяване за тях, невероятна емоция, всичко се разказваше подробно вкъщи. Откакто съществува дневният център, откакто съществува сдружението, нашите деца са непрекъснато сред обществото – те не са затворени, те са навсякъде, във всички мероприятия на община Банско".


Голямата мечта на родителите на тези пораснали хора, които винаги ще имат нужда от грижа, е този център един ден да стане техен дом - тогава, когато ще останат сами. споделя д-р Глушкова. Според директора на центъра Елена Говедарева това е напълно постижимо:

"Идеята ни сега е общината да ни помогне с държавно субсидиране и да се направи едно защитено жилище за нашите деца. Нашите младежи стават възрастни и това става техен дом. Искаме да имат постоянна домашна среда".


Секретарят на читалището актрисата Силвия Терзиева е режисьор и сценарист на празничния спектакъл:

"Ще се случи една жива приказка, едно приказно селце с приказно мегданче на приказни герои, които ще покажат какво са направили през годината по приказен начин. В приказките всичко е възможно".


Снимки: Кети Тренчева

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40