Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След случая със Сашко от Перник:

София дава проследяващи устройства на децата със СОП

Георги Георгиев - председател на СОС
Снимка: Личен архив

Утре общинските съветници в София ще гласуват децата и младежи със специални образователни потребности да получават безплатни проследяващи устройства, заяви пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Предложението идва след изчезването на Сашко от Перник и желанието за предотвратяване на подобни случаи за в бъдеще. В предаването "Преди всички" Георгиев изрази увереност, че предложението ще бъде подкрепено от всички общински съветници.

Кандидатстването по мярката ще започне от средата на декември, а през първата половината на януари се очаква вече да има одобрени заявления, посочи Георгиев и обясни каква е процедурата:

"Комисията заседава в срок от 2 седмици, след постъпване на заявление веднага се събира и разглежда заявлението. Трябва да бъде приложена епикриза, описани са няколко документа. Процедурата е изключително опростена. Има условие кандидатите да са граждани на столицата, защото мярката е финансирана със средства от бюджета на Столична община. Ние сме определили първоначален таван от 30 хил. лв. Тук въпросът е дали ще има достатъчно желаещи. В случай, че има повече – ще увеличим финансирането, защото това е мярка, по която няма как да се правят икономии".

Георгиев припомни, че такава програма вече съществува в София, тя е за възрастни хора с Алцхаймер и деменция. Вече 15 семейства са се възползвали от програмата. Те използват два вида устройства, които са за проследяване в реално време. Чрез мобилно приложение близките на болния във всеки един момент могат да видят къде се намира той, а също така могат да очертаят безопасна зона, при напускането на която веднага се получава известие. Програмата работи, хората са доволни, отбеляза председателят на СОС.

Според него търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е много по-голямо. Над 5000 са само децата от аутистичния спектър в София, посочи Георгиев. По думите му вече е осигурено закупуването на устройствата, като те са договорени на преференциални цени.

Георгиев посочи, че за момента са избрани 2 устройства, които да се ползват от децата. Едното е "умен часовник", а другото – черно пластмасово квадратче, което прилича на малко дистанционно – то може да бъде закачено на дреха, обясни той. По думите му батерията на устройствата издържа между 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в реално време къде се намира детето и още:

"Новото, което предлагаме с тези устройства, е възможността за принудително обаждане от родителя към детето, т.е. дори детето да не вдигне, се инициира обаждане, така че на високоговорител се чува какво казва родителят на детето".

По специална програма в София вече започна и обучение на полигон на неопитни шофьори за реакция при рискови ситуации на пътя. Програмата е напълно безплатна. Желаещите могат да се запишат на сайта karambezopasno.com., каза също Георги Георгиев. 

Той разказа и за предвидените коледни базари в столицата. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19