Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурно заседание на Общинския съвет в Пловдив на фона на протест

Със силно гражданско присъствие започна работа Общинският съвет на Пловдив. Първа точка е упълномощаване на представителя на Община Пловдив как да гласува на Общото събрание на "Пълдин Туринвест", на който трябва да се реши дали да се приемат акциите на община Варна.

В началото Филип Доминов, представител на гражданите, присъстващи на сесията, припомни, че пловдивският панаир е най-големият в Югоизточна Европа и призова общината да използва блокиращата си квота. „Днес е единственият шанс пловдивският панаир да не стане герговски панаир“, каза той.

Адв. Николай Василев призова ОбС да запази за поколенията Пловдивския панаир, тъй като е сред символите на Пловдив.

Председателят на групата общински съветници на ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС трябва да упълномощи представителят на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против увеличаването на капитала, като използва механизма за защита на общините в смесени дружества. Ако все пак се приемат, кметът Здравко Димитров да обжалва решението. Да спрем апорта на акциите на община Варна, защото иначе делът на Пловдив ще спадне до 22,9 %, призова тя.

Независимият общински съветник Георги Величков припомни, че Пловдив има 2 стратегически обекта – летището и Панаира, като и двата се водят умишлено към унищожаване. „Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица“, каза той.

Председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова преложеният вариант е „най-малкото зло“.

Дебатите в залата продължават под бурните реакции на присъстващите десетки граждани.

Пропомням, че извънредното общо събрание на "Пълдин туринвест" е насрочено за по - късно днес и на него трябва да се приемат дяловете на община Варна, представляващи 29% от собствеността на панаира. Очаква се след прехвърлянето им делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79%, а община Пловдив да стопи своите 25% участие.

Според кмета Здравко Димитров акционерното събрание ще се проведе в противоречие със закона, защото все още не е изтекъл едномесечният срок от изпращането на поканата до общината като акционер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Свищовско заради безводието

На протест се очаква да излязат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират след час пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за..

публикувано на 04.08.24 в 07:43

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари,..

публикувано на 04.08.24 в 07:37

В Пловдив продават пъпеш Юбари, за да направят фонтан - ябълка

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев днес ще реализира една уникална своя идея. Той и скулпторът Цвятко Сиромашки от години следват общата си  мечта - да направят в Пловдив фонтан – ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.  Сега, тази кауза  ще бъде подпомогната от продажбата чрез търг на рядък сорт пъпеш,..

публикувано на 04.08.24 в 07:24

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03