Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата история във филма "Оцеляване"

Сноубордистът Владимир Павлов - 8 месеца след инцидента под връх Тодорка

5
Владимир Павлов
Снимка: Красимир Андонов





На 3 март март един от най-опитните български сноубордисти - Владимир Павлов, претърпява инцидент в Пирин. Той е първият българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник, но попада в критична ситуация на родна земя, в планината, която познава достатъчно добре. 

Към връх Манаслу

На спускане от връх Тодорка, след поредица от усложнения в карането, удря дъската си в скала и с висока скорост изхвърча във въздуха. Прави десетина салта по стръмния и заледен склон, и след като спира, установява, че му се е разминало само със счупен крак, но е на място без обхват, недостъпно за каквато и да е помощ (България продължава да е единствената страна в ЕС без спасителен хеликоптер). Владимир все още не знае какво е станало с крака му, само усеща лепкавата кръв, която пълни обувката. Изправя се и започва да се спуска с борда до място с обхват, защото това е единствената му възможност да се спаси. (По-късно разбира, че е карал с крак, чиито основни кости са счупени изцяло, а едната е пробила вътрешната обувка). Помощта се забавя заради трудната проходимост от падналите по трасето лавини.

След инцидента

Как преживява всичко това - Владимир Павлов разказва в интервюто си за БНР ден, преди да влезе в болница "Пирогов", където претърпява поредната операция, този път - за изваждане на шините от оперирания крак.

Сноубордистът вярва, че тази зима ще може да кара отново. В интервюто казва, че при първа възможност смята да отиде до мястото на инцидента и да се спусне отново там, за да преодолее посттравматичния стрес. 

На спускане от връх Ленин (Авицена)

Историята му провокира написването на сценарий за филм, посветен на темата "оцеляване". Той включва още две истории на българи в планината, за които можете да прочетете и чуете тук:


Сценарист на филма е редакторът в новините Таня Иванова, а БНР е медиен партньор на проекта.

Интервютата с Владимир Павлов и Таня Иванова можете да чуете в звуковите файлове.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56