Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОП 27: исторически, но крайно недостатъчни решения

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Историческо, но недостатъчно"  - така беше определено споразумението за създаване на специален фонд за компенсация на загубите на по-бедните държави, засегнати от промените в климата, с което завърши 27-та международната конференция на ООН в Египет.  Казано по-просто, богатите нации се съгласиха да плащат за климатичните загуби на уязвимите бедни държави.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш открива кличатичната конференция в египетския курорт Шарм-ел Шейх

Фондът "Загуби и щети" беше одобрен с консенсус след изтощителни преговори. Споразумението се смята за голяма победа за държавите с по-нисък жизнен стандарт, които често понасят последиците от климатичните промени, въпреки че са допринесли най-малко за тях. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства създаването на фонда  като заяви, че гласовете на тези, които са "на предната линия на климатичната криза", трябва да бъдат чути. ООН ще подкрепи "всяка стъпка от тези усилия", добави Гутериш.

"На тази среща за климата бе направена важна крачка към справедливостта. Приветствам решението за създаване на фонд за загубите и щетите и за бързото му пускане в действие. Това очевидно няма да е достатъчно, но е нужният политически сигнал за възстановяване на разклатеното доверие."



Развитите страни доста старателни избягваха темата дълго време, тъй като поемането на историческата вина за измененията в климата може да постави най-богатите нации в позиция да плащат безкрайно. След тежките катаклизми в последната година - като опустошителните наводнения в Пакистан с 1700 жертви и приблизителни щети от 40 млрд. долара, натискът да понесат финансова отговорност за затоплящия се свят нарасна осезаемо. Пакистанската министърка за климатичните промени Шери Рехман изрази задоволство от основаването на фонда. 

"Обнадежди ме, върна вярата в мултилатерализма, даде надежда, че системата КОП действа и показа, че можем да работим заедно."



Новоизбраният президент на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва наелектризира конференцията с обещанието си за нулево обезлесяване до 2030 г. Това не е само обещание към Амазония - Лула на практика връща вярата в ролята на демокрацията и силата на избирателните урни за решаване на проблема с климата.

"Планетата постоянно ни предупреждава, че се нуждаем едни от други, за да оцелеем. Сами се крайно уязвими за климатични бедствия. Но ние пренбрегваме тези предупреждения. Харчим трилиони долари за войни, които носят разрушения и смърт, докато 900 милиона души по света нямат какво да ядат." 

Създаването на фонда обаче е придружено от много неизвестни. Не са договорени все още критериите за задействане на плащанията, както и откъде точно ще дойдат парите и ще бъдат ли достатъчно, отбеляза У Чанхуа, заместник председател на Азиатско-тихоокеанския воден форум.   

"По мое мнение вече имаме кофа, но в нея няма вода, празна е. Трудната част ще бъде да се посочи колко пари ще постъпват във фонда, въпреки че вече имаме финансов механизъм. Ще бъде трудно, защото не знаем в крайна сметка колко пари ще се разпределят. Стоте милиарда долара, обещани всяка година до 2020-а, още не са събрани."



Държавите не поеха ангажимент да разширят обещанието за постепенно намаляване на емисиите от въглища, така че да обхване всички изкопаеми горива. Не се препотвърждава и целта глобалните емисии на парникови газове да достигнат пик до 2025 г., след което да започнат да спадат.  Ангажиментът за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 до 2100 година остава в споразумението, но слиза по-надолу в списъка с приоритетите. Нации и групи, включително Обединеното кралство, ЕС и Нова Зеландия, останаха силно недоволни от тези компромиси. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за по-амбициозни действия за ограничаване на глобалното затопляне:

"Трябва да сме наясно, че планетата ни все още се намира в противошоковата зала. Трябва да намалим решително въглеродните емисии веднага, а на този въпрос не бе обърнато внимание на настоящата среща за климата."

Споразумението от Шарм ел-Шейх не бележи очаквания напредък, тъй като не налага достатъчно изисквания към основните замърсители за по-големи и по-бързи ограничения на емисиите, посочи заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка. "Намираме се в решаващото десетилетие, но същевременно не правим достатъчна стъпка напред в името на хората и планетата", каза Тимерманс.

"Трябваше да направим много повече. Гражданите ни очакват да водим, а това означава много по-бързо намаляване на емисиите. Само така се ограничават промените в климата." 

Ситуацията беше трудна за Тимерманс, който предложи централната сделка за фонда за загуби и щети в замяна на повече амбиции за ограничаване на емисиите. В крайна сметка ЕС и съюзниците му трябваше да отстъпят - по-твърда позиция на ЕС можеше да застраши одобрението на фонда за загуби и щети, призна Тимерманс.

Председателят на конференцията на ООН по климата (COP26) Алок Шарма

Британският представител Алок Шарма, който председателстваше конференцията за климата в Глазгоу миналата година, изрази емоционално разочарованието си:

"Ограничаването на емисиите преди 2025 година - не присъства в текста, ясно продължение на линията за постепенно отказване от въглищата и изкопаемите горива - не присъства в текста. Текстовете, свързани с енергетиката, бяха отслабени в последните минути. В Глазгоу заявих, че пулсът на 1,5 по Целзий е слаб. За съжаление тази цел остава на системи". 

Имаше и обвинения. Германският външен министър Аналена Бербок се оплака от препятствия от страна на "съюз от богати на петрол нации и големи емитенти". "Влиянието на индустрията за изкопаеми горива се усещаше навсякъде", каза и Лорънс Тубиана, главен изпълнителен директор на Европейската фондация за климата и архитект на Парижкото споразумение. 
Пътници се качват на специалния влак от Амстердам за Лондон, за да отидат на срещата за климата в Глазгоу
А докато течеше конференцията за климата в Египет, населението на Земята достигна 8 милиарда души. Повечето жители на планетата  увеличават въздействието на икономическото развитие върху околната среда. Въглеродните емисии на най-богатите, 1 %, или около 63 милиона души, са двойно повече от тези на най-бедната част на човечеството, обясни ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. 

"Увеличаването на населението е концентрирано в най-бедните държави в света. Тези странни имат значително по-ниски вредни емисии и ще страдат непропорционално от ефекта на климатичните промени."

Осем милиарда души не са твърде много за планетата Земя, по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора, подчерта Канем.

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59