Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според актуалните проучвания близо 60 процента от мексиканците одобряват работата на Обрадор

Хиляди привърженици на мексиканския президент Обрадор демонстрираха подкрепата си

Хиляди хора от цялата страна дойдоха в столицата Мексико Сити, за да покажат своята подкрепа за президента Андрес Мануел Лопес Обрадор (на снимката вляво от центъра), който също участва в шествието, за четвъртата годишнина от идването му на власт, 27 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор поведе демонстрация на хиляди свои привърженици, ознаменуваща постиженията на първите 4 години от мандата му. Според анализаторите маршът цели да демонстрира силата на Обрадор и партията му "Морена" предвид президентския вот през 2024 и нарастващите критики на опозицията.

Според последни изследвания близо 60 процента от мексиканците одобряват работата на Обрадор, основен фокус в която е подпомагането на бедните и разширяването на силите за сигурност в държава, много райони на която се контролират от наркокартелите. За днешният своеобразен парад в Мексико Сити се включиха много поддръжници на Обрадор, докарани от автобуси от различни места в страната.

Преди седмица десетки хиляди обаче излязоха срещу управлението му. Според опозицията, освен "милитаризирането" на страната, мексиканският президент цели да обезсили Националния електорален институт. Обрадор настоява членовете на изборната комисия да се избират с пряк вот от хората.

По конституция държавният глава в Мексико има право само на един мандат, като Обрадор е заявявал, че не би търсил конституционни промени, чрез които да остане на власт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: Бих оставил всички министри и в новия кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев започна днешното заседание на правителството с надеждата всички членове на кабинета да останат и в следващия. Той им пожела успех с каквото и да се занимават занапред: "Бих оставил всички да продължат да работят, да видим. Но който и да остане, съм сигурен, че ще продължи да си върши добре работата". Главчев..

публикувано на 14.08.24 в 12:22

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас. Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 11:54

Освободиха зам.-председателя на КФН

Със 109 гласа "за", 36 - "против" и 16 въздържали се, НС освободи от заеманата длъжност зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов поради подадена оставка. В комисията Савов ръководеше управление "Застрахователен надзор".  От парламентарната трибуна той напомни, че вече 10 години работи в комисията и оставя..

публикувано на 14.08.24 в 11:52
Бойко Борисов

Политическите реакции на акцията срещу Гайтански

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  коментира акцията срещу Гайтански с думите, че всяко подобно действие може да бъде нарочено за политическа поръчка:  "Който каквото и да направи в тези служби - и МВР, и Прокуратура, и Следствие, може веднага да бъде обвинен, че е политическа поръчка. Сега отново сме в избори. Когато излизаме ваканция,..

публикувано на 14.08.24 в 11:46

Георги Димитров: Искам да накарам младите да бъдат амбициозни, да започнат да мечтаят и да действат

"Освен да покажа българския фолклор и това, което на мен ми харесва, искам да науча децата, че има едни правила в този живот, които трябва да те движат. В днешно време доста от родителите и децата не съумяват да свикнат да се борят и да бъдат отбор. Ако не си отборен играч, няма как да постигнеш този резултат. Адски трудно е, но успяваме".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 11:42
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

И икономическият министър запазва поста си в кабинета на Горица Грънчарова - Кожарева

Още един министър остава в служебното правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов е приел предложението след среща с Кожарева, съобщиха от екипа на Николов. В новото правителство потвърдиха участието си и финансовият министър Людмила Петкова, министърът на образованието Галин Цоков и..

публикувано на 14.08.24 в 11:35

ББР: Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за кредита на Гайтански

Още през 2021 г. подадохме сигнал до прокуратурата за този кредит. Така Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор и член на УС на ББР, коментира спорното плащане, отпуснато на фирма на бизнесмена Румен Гайтански , което в момента се разследва. Става въпрос за близо 150 милиона лева. Прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията обискират имоти..

публикувано на 14.08.24 в 11:15