Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво следва от решението на КС да обяви за противоконституционно решението на НС за пътните фирми?

Адвокат Валя Гигова
Снимка: БНР

Предишното - 47-мо Народно събрание, разпореди да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане. Конституционният съд го обяви за противоречащо на основния закон.

Това може да служи като учебник по Конституционно право и парламентаризъм, обясни пред БНР адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет.

„То представлява обобщение на цялостната практика на Конституционния съд, в която ясно и точно са разграничени правомощията на различни държавни органи по осъществяване на функциите на управление на държавата. В една правова държава НС трябва да спазва Конституцията и законите, които само е приело. С решението, което беше обявено за противоконституционно, то нарушава основни принципи. Парламентът не стои най-високо в йерархията на държавните органи и има самостоятелни правомощия, които няма как да отнемат правомощия на орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерски съвет, както и на АПИ. НС не може да изземва функциите на изпълнителната власт по управлението на държавата. А още по-малко може да го прави, когато става въпрос за изразходване на бюджетни средства“.

Решението, с което се ограничава възможността за разплащания, все едно никога не е взимано, обясни тя.

„Тези стопански субекти, които имат претенции за плащания, могат да търсят обезщетение за всички вреди, които са претърпели“.

За изпълнение на решение на Конституционния съд, когато се отменя взето решение, не е необходимо да има нарочен закон, поясни адвокат Гигова.

„Едната възможност е държавата, в лицето на МС, да вземе цялостно решение как ще осъществи политиката и действията по отношение на засегнатите правни субекти, като им предложи едно разумно обезщетение и го изпълни в рамките на бюджета за 2022 година.

Ако има незаконно строителство, разбирано като несъответствие между даденото разрешение за строеж и извършеното фактическо, това не е проблем на строителя, а на възложителя. Възложителят трябва да осигури законосъобразното извършване на строителството. Ако отклонението в строителството е резултат от неправилни действия на строителя, съобразно издаденото разрешение, строителят трябва да носи отговорност за неточното си изпълнение. Но да кажем, че ако нещо е незаконно, няма да платим на изпълнителя, то няма правна опора в закона“.

Решението на Конституционния съд казва, че взетото решение, ограничаващо АПИ да извърши плащания в рамките на бюджета, противоречи на Конституцията, но от това не следва автоматично, че съдът ще уважи иска, уточни тя.

„Може да има друг вид възражения“.

Никой няма нужда от съдебни процеси, държавническият подход е да се уредят нещата по доброволен начин, обясни още тя и допълни, че Конституционният съд не може да задължи парламентът да извърши определени действия.

„НС не може постоянно да показва, че е негодно дори да приеме актове, които са конституционно съобразени. Това подкопава доверието в него“.

Нестабилността в държавата се отразява и на законодателството, отчете адвокатът.

„Пишат се закони на конвейер и не е ясно каква е дългосрочната им идея“.

Цялото интервю на Силвия Великова с адвокат Валя Гигова може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАТО забрани на своите служители да ползват приложението TikTok на работните си устройства

НАТО забрани на своите служители да изтеглят приложението за социалната мрежа TikTok на работните си електронни устройства от съображения за сигурност. "Киберсигурността е основен приоритет за НАТО. Алиансът има строги изисквания за избор на приложения за официална употреба", каза пред CNN високопоставен служител от централата...

публикувано на 31.03.23 в 23:43

САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 2,6 млрд. долара

САЩ се подготвят да обявят в понеделник нова доставка на военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара, в която са включени радари и противотанкови ракети, съобщава Ройтерс, цитирайки неназовани американски официални представители. Също така са предвидени мостово оборудване, което Украйна ще използва за нападение на руски позиции,..

публикувано на 31.03.23 в 23:37

Министерството на турзима отчита по-добър зимен сезон от този преди пандемията с ръст от близо 9%

Зимният сезон 2022/2023 г. бележи успех, въпреки че все още официално ски сезонът не е приключил, като задмина предпандемичните нива с 8,7%, съобщават от Министерството на туризма. Постигнатият ръст спрямо миналия, считан за успешен, сезон 2021/2022 е по-голям с близо една четвърт и е най–силният в рамките на последните 4 зимни сезона...

публикувано на 31.03.23 в 23:20
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко е готов да приеме на територията на Беларус руски стратегически ядрени оръжия

В годишното си послание към нацията беларуският президент Александър Лукашенко изрази готовност да приеме на територията на страната руски стратегически ядрени оръжия в допълнение с тактическите ядрени оръжия, които Москва се готви да изпрати на своя съюзник, отбелязва Франс прес. САЩ призовават Русия да преразгледа плановете си за..

публикувано на 31.03.23 в 22:33

САЩ призовават Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус

САЩ призовават Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус и да изтегли войските си от Украйна, заяви Робърт Ууд, зам.-представител на САЩ в ООН, по време на заседание на Съвета за сигурност. Според американския представител изявленията на Русия, че планира да разположи ядрени оръжия в Беларус по някакъв начин..

публикувано на 31.03.23 в 22:29
Володимир Зеленски

Зеленски: Ако Русия не изтегли войските си от Украйна, то тогава няма за какво да се говори с Москва

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ако Русия не изтегли войските си от неговата страна, то тогава няма за какво да се говори с Москва. Държавният глава припомни, че формулата за мир, предложена от Украйна, отразява конкретна последователност от действия, която "недвусмислено води до края на войната", тъй като Украйна се стреми..

публикувано на 31.03.23 в 22:24

МВФ одобри финансова подкрепа за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри в петък четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна като част от общо 115 млрд. долара международен пакет за подкрепа, обяви МВФ. Очаква се решението да мобилизира широкомащабно концесионно финансиране от международни донори и партньори на Украйна, за да..

публикувано на 31.03.23 в 21:36