Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Сградата се е превърнала в „Дом за печат и изкуство върху хартия“

Снимка: Феня и Искра Декало

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е била монтирана машина за отпечатване на графики. В салона са се събирали интелектуалци, пристигнали от Европа на Светите земи да говорят, спорят, да свират на прекрасния роял, да се възхищават на колекцията от картини, събрана от стопанина.

След пандемията от Covid музеят се е превърнал в „Дом за печат и изкуство върху хартия“. Тук безплатно могат да дойдат деца, семейства, творци и възрастни хора да се възхитят на колекциите и да опитат сами да сътворят нещо.

На кованата желязна врата може да се прочете график за посещенията. Има часове, когато в музея и прилежащите му 3 работилници идват деца, за да се запознаят с непознати за тях техники за рисуване. По друго време, местни художници могат да се възползват от печатните машини и съоръжения, за да отпечатат свои творби или да създадат свои дизайнерски уникати, но има и часове, срещу които пише - „терапия“. Това е едно от местата в града, където хора с различни проблеми биват лекувани с изкуство.

"На практикуми обучаваме как да се правят разнообрази по вид отпечатъци и графики, предназначени за всяка възраст: за деца, за семейства, но най-голям успех има сред възрастните. Всеки може да избера своя формат. Имаме машина за отпечатване на графики. Имаме зала, в която се изготвят отпечатъците или с готови печатчета се украсяват албуми, тетрадки, книги. Най- голям успех има работилницата на покрива, където се изучава китайска техника за отпечатване върху коприна. Тя е подходяща и за плат, кожа и хартия. Привлекли сме специалисти от различни области, защото считаме, че изкуството на графиката е твърде интересно и разнообразно. Например има любители, които идват за единични уроци по дадена техника за 2 часа и половина и преценяват дали искат по-подробно да се запознаят с нея и да преминат курс за обучение. Това е процес на творчество. Имаме и целогодишни курсове. Прието е оттук никой да не си тръгне „с празни ръце“, каза директорът за специалните мероприятия и самата тя творец Шарон Венуш.

В Европа изкуството на графиката е много популярно. В Израел- не чак толкова. Затова модератори на групи за работа с възрастни хора, каквито съществуват към всеки пенсионерки клуб в града са се насочили точно към него за да заинтересуват хората от третата възраст и да се опитат чрез него да им помогнат да преодолеят проблемите си. А след като остареят хората се чувстват понякога безсилни да изразят това, което таят в себе си. А то е тъгата от загубата на близки хора, чувството за самота и страх от неизвестното бъдеще, безсилието да се справят с уж обикновени неща, които преди са били по силите им, вече не ги могат, намаляване на паметта. Когато към тези „редови“ старчески проблеми се прибави и стресът, че скоро те или близки хора са били диагностицирани за неизлечима болест, чувството за безнадежност, за незаслужена присада без право на обжалване е ужасно. Точно за такива хора има часове в работилниците на музея Щрук в Хайфа. За тях заниманията с изкуство, каквото в младостта си почти не са познавали е и предизвикателство и лечение. Тези, които имат двигателни или ментални проблеми могат само да поставят печатчета за украса на подвързия на тетрадки или книга, например. Но тези, чието физическо и ментално здраве е съхранено, биват насърчавани сами да рисуват. Не е необходимо това да са шедьоври. Често пъти в рисунките им специалистите могат да видят това, което ги гнети и да се опитат да им помогнат. Друг път самото рисуване, което е и под звуците на познати и любими песни от младостта им, успокоява. Курсът е от няколко месеца, или дори година. Най-добрите от сътворените графики биват отпечатвани.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15