Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 27 ноември - 3 декември 2022

7
Станислав Атанасов
Снимка: Александър Вълчев

Станислав Атанасов и Росен Аначков са републиканските шампиони по алпинизъм за тази година. Те са отличени от Българската федерация по катерене и алпинизъм за първото свободно преминаване (team ascent) на линията “Dreamix” 8а, спорт/трад (7b, А2), 420 м. Тя се намира на Централната стена на Враца. 

"Радвам се, двамата положихме много усилия и време да минем маршрута. Според нас това е най-трудният спортно-алпийски маршрут в България заради дължината, ангажиращото катерене и защото пасажът е на последното въже, когато си много изморен физически и психически. Засега катерим спортно, ще видим напролет дали ще пробваме нещо трудно, но бих се върнал на маршрута, за да мина и аз последното въже, идвайки отдолу", каза Аначков пред БНР.

Росен Аначков

На второ място са Ивайло Анастасов и Иван Марковски за онсайт преминаване на маршрута “Rockland” 7а+, Враца, Централна стена. На трето място са Николай Петков и Дойчин Боянов за премиерното изкачване и свободното преминаване на линията “Кървава луна” 6с, 140 м. Тя се намира в сектор “Източна стена” на скалите край града. Става дума за първо изкачване не само на маршрута, но и на въпросната стена.

Националната спортна академия чества своята 80-годишнина. Висшето спортно училище е създадено през 1942 г. и оттогва в него са се образовали някои от най-изявените ни алпинисти, ски-алпинисти и други представители на екстремните спортове. 

Първата група наши полярници тази година

Декември се отбелязва като месец на Антарктида. На 1 декември 1959 г. във Вашингтон е подписан Антарктическият договор, чрез който Белият континент се управлява и който гарантира, че Антарктида трябва да бъде използвана само за мирни цели и за изследователска дейност. Над 30 години България поддържа на о.Ливингстън полярната база "Св. Климент Охридски", а в момента има сериозна научна и логистична програма. Тази година за първи път български изследователски кораб ще стигне до ледените води на Антарктида, като по този начин България стъпва на морската карта на света, отбелязват нашите полярници. В рамките на организирания от Българския антарктически институт “месец на Антарктида” всяка седмица на площад “Независимост” ще има лекции и ще се прожектират филми за Ледения континент.

На 14 декември пък в София ще бъде показан филмът, спечелил Голямата награда на Банско филм фест тази година. Прожекцията на лентата “След Антарктида” на режисьора Таша Ван Занд от САЩ ще бъде в Дома на киното, а подробности има във Фейсбук страницата на Международния фестивал.

Кадър от филма

По света
Броени дни, след като изкатери “втория най-труден маршрут в живота си” - 9b+, чехът Адам Ондра направи onsight на линия с категория 9а. Първият онсайт на 9а е направен от германеца Алекс Мегос през 2013 г. (“Estado crítico” 9a в Сиурана, Испания). До момента двамата са единствените катерачи с подобно постижение.

Новият onsight на Адам Ондра е по “Water World” 9а - 55-метров маршрут в силен надвес в голямата пещера в Осп, Словения. Не са много хората в света, които могат да изкатерят без дълги разучавания маршрут с подобна трудност, а когато някой успява да го направи от първия опит, без да има каквато и да е информация за хватките и стъпките, това вече е наистина впечатляващо постижение. Разбира се, тук става дума не за кого да е, а за Ондра, човекът, преминал най-трудния до момента маршрут в света - Silence 9c, в Норвегия, и първият в света изкатерил flash 9a+.

Адам Ондра

19-годишната Чехун Со (Chaehyun Seo) стана втората жена в света, изкатерила onsight маршрут с категория 8c - "L’Antagonista" в Монтсан, Испания. Седмица по-рано тийнейджърката премина прочутата линия "La Rambla" 9а+, в Сиурана, Испания. Първата жена с онсайт на 8с е словенката Яня Гарнбрет (Janja Garnbret) - миналия ноевмри, "Fish Eye", в Олиана, Испания.

Симоне Моро се завръща в Непал, за да направи пореден опит за първо зимно изкачване на Манаслу. Последните му два опита бяха споделени с испанеца Алекс Чикон, който тази зима води трекинг групи в района на Макалу. Пред БНР Моро каза, че и тази година ще си партнира с Чикон, като преди това ще се аклиматизира в долината Кхумбу с други алпинисти.

Симоне Моро и Алекс Чикон са били гости на Банско филм фест (Симоне - през 2012 г.,м а Алекс - през 2019 г.). Интервюта с тях можете да чуете тук:



Непалецът Гелдже Шерпа (Gelje Sherpa) пък ще направи трети опит да отвори с екипа си нов маршрут към Чо Ою от юг, откъм Непал. Целта е по него да бъдат водени комерсиални експедиции, от които шерпите изкарват прехраната си.

Кристин Харила

Норвежката Кристин Харила, която също ще направи опит на Чо Ою, беше обявена за европейски авантюрист на годината по време на ISPO, най-големият спортен панаир в света в Мюнхен, Германия. Предишни носители на отличието са имена като Симоне Моро, Герлинде Калтенбрунер, Килиан Жорнет. В прессъобщението за наградата Харила е наречена "планинска легенда" заради изкачването на 12 от 14-те осемхилядника в опита й да подобри рекорда на непалеца Нирмал Пурджа. През 2019 г. той постигна т.нар. Хималайска корона за 6 месеца и 6 дни, но по-късно се оказа, че в два от случаите (Манаслу и Дхаулагири) в този период не е стъпил на истинските върхове, а на техни предвършия, и е изкачил истинските върхове по-късно, което прави постигането на Хималайска корона за повече от 2 години. Харила напредна бързо в опита да подобри рекорда, но Китай не й даде разрешение за Чо Ою и Шиша Пангма. След това тя опита тази есен да изкачи Чо Ою откъм Непал, но снеговалежите й попречиха.


Решението за награждаването на Кристин Харила предизвика бурни реакции, предвид това, че тя изкачва върховете като клиент, по фиксирани от шерпите парапети, с допълнителен кислород. Така например, унгарският спортен журналист Ласо Пинтер (László Pintér) написа:

"ISPO сигурно се шегува. Тя е много симпатична и със сигурност силна, но авантюрист на годината? Тя купува напълно подготвен пакет за комерисална експедиция и следва маршрути, изкачени вече хиляди пъти, като същевременно елиминира основния фактор, който прави осмехилядниците толкова трудни: липсата на кислород. Къде е самодостатъчността, собствените усилия за катерене или дори изобретателността? Alison Hargreaves, Wanda Rutkiewicz, Catherine Destivelle - те са пример за планински легенди".
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56