Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на оръжие в световен мащаб са нараснали с 1,9% през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на оръжие в световен мащаб са продължили да растат през миналата година с 1,9% спрямо 2020 г. въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г., показва доклад, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

Това показва валутно коригирано нарастване от 1,9% в сравнение с предишната година. Подновеният растеж е бил по-висок от 2020 г., но по-нисък в сравнение с четирите години преди пандемията от Covid-19.

С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване остават корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети заедно са осъществили 51 процента от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място идва Китай с рязко нараснал дял от 18 процента. Доста по-назад следват Великобритания с 6,8 процента и Франция с 4,9 процента. Германия има дял от 1,6 процента.

С малко увеличение от 0,4 процентни пункта Русия заема дял от 3 процента преди инвазията в Украйна. Според сведенията руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.

Как точно войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света вероятно няма да стане известно преди следващата година.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия е в повишена готовност за терористични атаки

Германия е в повишена готовност за терористични атаки заради ескалацията в Близкия изток. Това заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер. Според федералния министър на вътрешните работи Нанси Фейзер с оглед на опасността от ескалация на войната в Близкия изток германските органи за сигурност в момента са особено бдителни...

публикувано на 08.08.24 в 16:16
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в с. Джулюница е обхванал къщи и дворни места

Пожарникари от Горна Оряховица и Стражица гасят пожар в село Джулюница, община Лясковец. Пожарът е обхванал къщи, дворни места и се прехвърля към близката гора.  Очаквайте подробности.

публикувано на 08.08.24 в 16:03
Антон Славчев

Ще съберат ли ПП-ДБ подписи за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия?

Председателите на парламентарни групи коментираха днес в кулоарите на Народното събрание дали ще подкрепят инициираното снощи от ПП-ДБ събиране на подписи от 1/3 от депутатите за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев от поста.  ПП-ДБ искат освобождаване на председателя на..

публикувано на 08.08.24 в 15:37
Владимир Чуков

Проф. Владимир Чуков: Друг е бил готвен за лидер на "Хамас", но страхът от "касапина" е обърнал избора

Друг човек е бил готвен за лидер на "Хамас", но за един ден всички хора в шурата и в политбюро на палестинската групировка единодушно са променили мнението си и са избрали Яхия Синуар.  Това каза пред БНР арабистът и университетски преподавател проф. Владимир Чуков и добави: "Били са изплашени, че той вече е "касапина" и може да набеди всеки един..

публикувано на 08.08.24 в 15:32
Разкопките са заляти от вода

Отпадни води заляха археологическите разкопки в Дунавския парк на Силистра

Затлачена канализация с мокри кърпички и други отпадъци се оказаха причина археологически останки от X век да се окажат под водата в центъра на Силистра. И макар дефекта да се превърна в ефект, след оттичане на водата стана ясно и че кейовата стена в Дунавския парк е сериозно компрометирана. Има ли опасност за Патриаршеската базилика, в..

публикувано на 08.08.24 в 15:16
Цвета Рангелова в НС.

Секретната стенограма с доклада на комисията за "Исторически парк" е изпратена на главния прокурор

Народното събрание ще изпрати всички материали на компетентните органи, след като по-рано през деня прие доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие Ивелин Михайлов" и изградения комплекс "Исторически парк" в село Неофит Рилски. Това съобщи членът на комисията..

публикувано на 08.08.24 в 15:08
Украински военнослужещи с ракетен гранатомет на фронтовата линия край град Часив Яр в Донецка област, 17 юли 2024 г.

Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руската Курска област

Трети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област. Там беше обявено извънредно положение след трансгранична атака на украински войски.  Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск Украинските войски са навлезли на 10 км навътре в руска територия, съобщи базираният във..

публикувано на 08.08.24 в 15:07