Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Главният прокурор на Словения пред БНР: Осигуряваме ти пост, ти не ни разследваш - при нас това е недопустимо

Драго Шкета
Снимка: БГНЕС, архив, 2018 г.

Недостиг на прокурори, все още ненаправени номинации за делегирани прокурори за Европейската прокуратура и чисто нова служба за конфискация на незаконно придобити активи. Всички тези неща са част от предизвикателствата пред Главната прокуратура на Словения.

Има ли политически обвързаности в съдебната система? Има ли увеличаване на корупционните случаи в страната и какво поле на действие ще има новото антикорупционно звено в страната?

На тези въпроси отговаря главният прокурор на Словения Драго Шкета пред БНР.

Какви са основните предизвикателства пред прокуратурата в Словения? Неотдавна Вие прогнозирахте, че ситуацията в прокуратурата ще бъде изключително критична в бъдеще заради недостига на персонал през следващите години. Във Ваши изказвания сте казвали, че Словения все още няма служба за конфискация на активи и имущество с незаконен произход - в България имаме такава служба, която бе създадена с цел по-ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта - желанието Ви да има подобен орган от чисто практична и институционална гледна точка ли е, или заради сигнали и съмнения за корумпирани политици?

Страната вече има ново правителство и новият министър на правосъдието подготви този закон, с който се регламентира създаването на тази служба за конфискация и възстановяване на незаконни активи. Имаме контактните точки за създаването на такъв офис. В миналото имахме проблем с това как точно да изглежда това звено. Новият правосъден министър каза, че вече има нормативен акт, за което ние сме щастливи. Офисите на тази нова структура ще работят автономно - те не са нито към полицията, нито към главната прокуратура. Това беше основният и най-голям въпрос, който беше уточнен и одобрен от нас. Това ще бъде независима служба, която ще работи съвместно с нас, но като отделна от прокуратурата служба.

Защо обаче сега се предприемат действия за създаването на това звено? Има ли конкретна причина - може би има увеличаване на корупционните случаи?

В миналото нямаше толкова голяма политическа воля за това, за да решим този въпрос. Този проблем започна 2016-2017 г. Сега имаме опорните точки за създаването на такова звено - всички неща се случват и вървят добре. Целта беше това да бъде реализирано в цялост - да имаме готови и окомплектовани офиси на тази служба за конфискация и възстановяване. Трябваше да бъдат уточнени различни въпроси, които да не създават трудности за работата в бъдеще. Надявам се, че след намесата на новото правителство са изчистени и може да се пристъпи към създаването на това звено.

Правя уговорката, че въпросът ми не е политически… Словения има коалиционно правителство, което бе сформирано след изборите през април. Оттогава насам има ли различно поведение на властта в страната към прокуратурата - имате ли такива усещания?

Новото правителство вече започна процедурата за номиниране на двамата делегирани прокурори от Словения за Европейската прокуратура. Това е добре, защото предишният кабинет не свърши това и не направи тези номинации в продължение на две години и половина. Това беше сериозен проблем за бившите управляващи. Новите обаче са устремени да работят и да си сътрудничат с нас в бъдеще, като ангажират и използват материалните и човешки ресурси, за да подпомогнат словенската прокуратура. Това е много важно за нас, защото има липса на кадри в прокуратурата - само 65-70% от местата за прокурори са запълнени. Нуждаем се от останалите 30%, защото, ако нямаш достатъчно прокурори, не можеш да си вършиш добре работата. Това е като футболен отбор - ако излезеш на терена със седем, а не с 11 играчи - това е проблем и няма да може да спечелиш със сигурност.

Имате ли обяснение защото предишното правителство не е направило стъпки в тази посока за разрешаване на този проблем?

Не знам. Това е въпрос, който трябва да бъде зададен на тях. Но със сигурност не е добре за върховенството на закона в страната. Трябва да има доверие в институциите и те да се изслушват помежду си. Правителството трябва да се доверява на прокурорския съвет, който решава кои от кандидатите са подходящи, номинира ги и после кабинетът трябва да ги гласува. 

Не ми отговорихте на първия въпрос - задавам ви го отново - Какви са основните предизвикателства пред прокуратурата в Словения?

Имаме много предизвикателства. Основните са борба с престъпленията, породени от реч на омразата, корупция, също така домашно насилие, насилие срещу жени и убийства на жени - това е един от сериозните проблеми при нас. Икономическите престъпления, като банкови измами например, които преди бяха много популярни в Словения, сега бележат спад. Това се дължи до голяма степен и на сътрудничеството ни с неправителствени организации. Те ни дават връзката с реалните проблеми на хората и с техните случаи. Опитваме се да си вършим работата все по-добре. Защото, когато го правим, това има отражение в реалния живот. В различни класации - през последните седем години Словения е сред десетте най-безопасните страни в света. 

Знаем, че прокуратурата е орган, който не трябва да има политически обвързаности, нито да обслужва властови структури. Кога можем да кажем, че тази граница е премината - когато висши представители на прокуратурата с действията си показват, че имат такива обвързаности?

Нямаме този проблем в Словения. Има много случаи на политици, които са разследвани от прокуратурата. Никой политик в Словения не си позволява да казва на прокуратурата - да преследва този или да не разследва онзи. Тази институция е независима и това е една от най-важните автономии в страната. Политиците трябва да уважават това, защото за всяко разследване се нуждае от автономност - никой не може да има специални протекции и специална защита заради политическите си или обществени позиции. Това е немислимо. Никой в Словения няма привилегия или не разполага с имунитет, който да му дава защита от разследване.

Да, но номинираните от прокурорския съвет кандидати се избират от политиците - именно заради това би могло да бъде оказвано политическо влияние и да има подобна намеса.

Разбирам, да. Ние сме избрани, но от нас се очаква quid pro quo - услуга за услуга. Осигуряваме ти поста, а ти от своя страна не ни разследваш. Това имате предвид, нали? В Словения това е недопустимо. И както ви казах разследваме политици от целия партиен спектър, без изключение. Прокуратурата с действията си трябва да е за пример в обществото, че никой не може да избегне или заобиколи закона заради това че има някакви позиции. Това не му дава никаква привилегия. Това е важно за балансът в обществото, защото когато някой открадне огромна сума отнякъде или скрие данъци - те не отиват в бюджета и оттам ощетяват други хора в обществото - строят се по-малко детски градини, училища или болници например. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Очаква се в ранния следобед недоволните да блокират кръговото движение при

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест в Русе

Производители на плодове и зеленчуци излизат на протест с настояване за промени в Стратегическия план, след като месеци наред управляващите отказват диалог с тях. Протестът ще бъде в Русе и по информация на програма "Хоризонт“ на БНР се очаква в ранния следобед недоволните да блокират кръговото движение при "Дунав мост". Малко преди обед..

публикувано на 04.02.23 в 07:11
Властите в Република Северна Македония са предприели изключителни мерки за сигурност и за недопускане на провокации

България и РСМ отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев в напрегната обстановка

България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151 години от рождението на Гоце Делчев - голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество. Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие - независимо от изострения тон между властите в двете държави и..

публикувано на 04.02.23 в 06:52

39 са новите случаи на Covid-19 у нас, починал е един заразен с коронавируса

Новите случаи на коронавирус у нас са 39, положителни са 1,67% от направените 2331 теста, сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Починал е един човек с Covid-19. В болници с коронавирус са 231 пациенти, от които 34 в интензивни отделения. Като излекувани са отчетени 51 човека. Активните случаи са..

публикувано на 04.02.23 в 06:35

Повреденият от метеорит космически кораб "Союз МС-22" ще бъде върнат на Земята

Повреденият космически кораб "Союз МС-22" ще бъде отделен от Международната космическа станция и ще се върне на Земята на автоматичен режим през март, съобщават от Роскосмос. След като бе ударен от метеорит, на 15 декември космическият кораб получи пробойна и охладителната система се разхерметизира и престана да работи правилно. В следствие..

публикувано на 03.02.23 в 23:10

Украйна започва да монтира милиони енергоспестяващи LED крушки

Украйна обяви днес, че е започнала да поставя милиони енергоспестяващи LED крушки на мястото на обикновените лампи, предаде Франс прес. LED крушките са дарение от Европейския съюз, с което се цели да бъде оказана помощ на Украйна в борбата с енергийната криза, причинена от руските бомбардировки. През декември Европейският съюз обяви, че..

публикувано на 03.02.23 в 22:58

Иранските власти ще използват камери, за да следят за носенето на хиджаб

Иранските власти възнамеряват да използват камери за видеонаблюдение, за да следят по-строго за спазване на правилото за носене на хиджаб, предаде ДПА, като се позова на местни медии. Съответният законопроект се подготвя от Иранския парламент като основната му цел е да попречи на предоставянето на социални услуги на жени, които пренебрегват..

публикувано на 03.02.23 в 22:53
Борис Вуйчич, управител на Хърватската централна банка

Въвеждането на еврото в Хърватия няма особено влияние върху общото покачване на цените

Въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия, противно на очакванията, няма особено влияние върху общото покачване на цените, коментира управителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, цитиран от агенция Хина. Данните на статистиката дори показват, че инфлацията през януари се е забавила спрямо декември, посочва Вуйчич...

публикувано на 03.02.23 в 22:42