Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на Словения пред БНР: Осигуряваме ти пост, ти не ни разследваш - при нас това е недопустимо

Драго Шкета
Снимка: БГНЕС, архив, 2018 г.

Недостиг на прокурори, все още ненаправени номинации за делегирани прокурори за Европейската прокуратура и чисто нова служба за конфискация на незаконно придобити активи. Всички тези неща са част от предизвикателствата пред Главната прокуратура на Словения.

Има ли политически обвързаности в съдебната система? Има ли увеличаване на корупционните случаи в страната и какво поле на действие ще има новото антикорупционно звено в страната?

На тези въпроси отговаря главният прокурор на Словения Драго Шкета пред БНР.

Какви са основните предизвикателства пред прокуратурата в Словения? Неотдавна Вие прогнозирахте, че ситуацията в прокуратурата ще бъде изключително критична в бъдеще заради недостига на персонал през следващите години. Във Ваши изказвания сте казвали, че Словения все още няма служба за конфискация на активи и имущество с незаконен произход - в България имаме такава служба, която бе създадена с цел по-ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта - желанието Ви да има подобен орган от чисто практична и институционална гледна точка ли е, или заради сигнали и съмнения за корумпирани политици?

Страната вече има ново правителство и новият министър на правосъдието подготви този закон, с който се регламентира създаването на тази служба за конфискация и възстановяване на незаконни активи. Имаме контактните точки за създаването на такъв офис. В миналото имахме проблем с това как точно да изглежда това звено. Новият правосъден министър каза, че вече има нормативен акт, за което ние сме щастливи. Офисите на тази нова структура ще работят автономно - те не са нито към полицията, нито към главната прокуратура. Това беше основният и най-голям въпрос, който беше уточнен и одобрен от нас. Това ще бъде независима служба, която ще работи съвместно с нас, но като отделна от прокуратурата служба.

Защо обаче сега се предприемат действия за създаването на това звено? Има ли конкретна причина - може би има увеличаване на корупционните случаи?

В миналото нямаше толкова голяма политическа воля за това, за да решим този въпрос. Този проблем започна 2016-2017 г. Сега имаме опорните точки за създаването на такова звено - всички неща се случват и вървят добре. Целта беше това да бъде реализирано в цялост - да имаме готови и окомплектовани офиси на тази служба за конфискация и възстановяване. Трябваше да бъдат уточнени различни въпроси, които да не създават трудности за работата в бъдеще. Надявам се, че след намесата на новото правителство са изчистени и може да се пристъпи към създаването на това звено.

Правя уговорката, че въпросът ми не е политически… Словения има коалиционно правителство, което бе сформирано след изборите през април. Оттогава насам има ли различно поведение на властта в страната към прокуратурата - имате ли такива усещания?

Новото правителство вече започна процедурата за номиниране на двамата делегирани прокурори от Словения за Европейската прокуратура. Това е добре, защото предишният кабинет не свърши това и не направи тези номинации в продължение на две години и половина. Това беше сериозен проблем за бившите управляващи. Новите обаче са устремени да работят и да си сътрудничат с нас в бъдеще, като ангажират и използват материалните и човешки ресурси, за да подпомогнат словенската прокуратура. Това е много важно за нас, защото има липса на кадри в прокуратурата - само 65-70% от местата за прокурори са запълнени. Нуждаем се от останалите 30%, защото, ако нямаш достатъчно прокурори, не можеш да си вършиш добре работата. Това е като футболен отбор - ако излезеш на терена със седем, а не с 11 играчи - това е проблем и няма да може да спечелиш със сигурност.

Имате ли обяснение защото предишното правителство не е направило стъпки в тази посока за разрешаване на този проблем?

Не знам. Това е въпрос, който трябва да бъде зададен на тях. Но със сигурност не е добре за върховенството на закона в страната. Трябва да има доверие в институциите и те да се изслушват помежду си. Правителството трябва да се доверява на прокурорския съвет, който решава кои от кандидатите са подходящи, номинира ги и после кабинетът трябва да ги гласува. 

Не ми отговорихте на първия въпрос - задавам ви го отново - Какви са основните предизвикателства пред прокуратурата в Словения?

Имаме много предизвикателства. Основните са борба с престъпленията, породени от реч на омразата, корупция, също така домашно насилие, насилие срещу жени и убийства на жени - това е един от сериозните проблеми при нас. Икономическите престъпления, като банкови измами например, които преди бяха много популярни в Словения, сега бележат спад. Това се дължи до голяма степен и на сътрудничеството ни с неправителствени организации. Те ни дават връзката с реалните проблеми на хората и с техните случаи. Опитваме се да си вършим работата все по-добре. Защото, когато го правим, това има отражение в реалния живот. В различни класации - през последните седем години Словения е сред десетте най-безопасните страни в света. 

Знаем, че прокуратурата е орган, който не трябва да има политически обвързаности, нито да обслужва властови структури. Кога можем да кажем, че тази граница е премината - когато висши представители на прокуратурата с действията си показват, че имат такива обвързаности?

Нямаме този проблем в Словения. Има много случаи на политици, които са разследвани от прокуратурата. Никой политик в Словения не си позволява да казва на прокуратурата - да преследва този или да не разследва онзи. Тази институция е независима и това е една от най-важните автономии в страната. Политиците трябва да уважават това, защото за всяко разследване се нуждае от автономност - никой не може да има специални протекции и специална защита заради политическите си или обществени позиции. Това е немислимо. Никой в Словения няма привилегия или не разполага с имунитет, който да му дава защита от разследване.

Да, но номинираните от прокурорския съвет кандидати се избират от политиците - именно заради това би могло да бъде оказвано политическо влияние и да има подобна намеса.

Разбирам, да. Ние сме избрани, но от нас се очаква quid pro quo - услуга за услуга. Осигуряваме ти поста, а ти от своя страна не ни разследваш. Това имате предвид, нали? В Словения това е недопустимо. И както ви казах разследваме политици от целия партиен спектър, без изключение. Прокуратурата с действията си трябва да е за пример в обществото, че никой не може да избегне или заобиколи закона заради това че има някакви позиции. Това не му дава никаква привилегия. Това е важно за балансът в обществото, защото когато някой открадне огромна сума отнякъде или скрие данъци - те не отиват в бюджета и оттам ощетяват други хора в обществото - строят се по-малко детски градини, училища или болници например. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06