Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите законопроекти за Закон за браншовите организации са от 1992 г., но и до днес няма такъв

До какво ще доведе създаването на национална аграрна камара?

Политиците нямат интерес от силни гилдии, аграрният сектор трябва да се самоорганизира, около тази теза се обединяват представители на различни браншове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Абсолютно е невъзможно днес да бъде създадена аграрна камара. Днес ще се обсъди доколко сме узрели за тръгване в тази посока. Всички казват, че трябва да има такава камара, това се говори от много години."

Това каза пред БНР бизнесменът Кирил Вътев, член на Асоциацията на месопреработвателите.

Днес трябва да се постави началото на неформални разговори, допълни той и уточни, че до момента законопроектите за браншовите организации ги разделят и скарват помежду им.

От 1992 г. са първите законопроекти за Закон за браншовите организации. До ден днешен няма влязъл дори на парламентарна комисия, посочи месопреработвателят.

Кирил Вътев

В една държава, в един бранш може да има само една браншова организация със структури по места. Не може в един бранш да функционират повече от една, стават грозни скандали, а този антагонизъм не помага на никого, подчерта Вътев. По думите му е необходимо самоорганизиране на аграрния сектор.

България от водеща аграрна страна в момента не стои конкурентноспособно на международния пазар. Зърнените и маслодайните продукти са там, но от над 80 култури стигаме до 42, коментира генетикът акад. Атанас Атанасов, един от водещите земеделски учени у нас.

акад. Атанас Атанасов

"Ние нямаме вече национална сигурност в областта на семената. Остави машини, торове, пестициди. Утре, вдругиден, при някои неудачи, България може да се окаже в ситуацията, че не може да задоволи елементарната си продоволствена сигурност", заяви той.

Аграрната камарата трябва да включва в себе си национално представителни организации, посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според нея първо трябва да има Закон за браншовите организации, а после да се създаде национална аграрна камара.

Има организации, които не работят, отказват да направят локални структури, но когато има закон, който те принуждава да създадеш работещи, а не бутафорни структури, тогава няма да имаш избор – или ще оцелееш, или не, коментира Жекова в предаването "Преди всички".

Политиците нямат интерес да има силни гилдии, каза тя.

"Няма нужда от разговори с политици, трябва браншовици да си решим проблема помежду си", посочи Кирил Вътев. По думите му има "ментета", които трябва да се изчистят, но има и малки организации, които не са толкова мощни.

Акад. Атанас Атанасов е категоричен, че не може от водеща аграрна страна да сме вносител на продукция, като това кореспондира с "влошеното здравословно състояние на българската нация".

Трите гледни точки чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16