Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Книгата е най-хубавият подарък, който можем да направим на своите близки

Илиана Йотова
Снимка: Ани Петрова

Започна 49-ият Софийски международен панаир на книгата. Той се помещава в НДК, където над 150 издателства и щандове предлагат литературни творби на 4 етажа. Организатор е асоциация „Българска книга“.

Това е най-мащабното издание на Панаира след пандемията. То е посветено на кауза „Грамотност“. Мотото е „Четене с разбиране“. До неделя, включително, желаещите могат да се срещнат с автори, преводачи и илюстратори на най-добрите книги.

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри форума.

„Няма по-хубав подарък за Коледа от Софийския панаир на книгата. В изтънелия си духовен живот се нуждаем от побеждаващата сила на книгата – за да търсим утеха, вяра, надежда и онези послания, които ни правят хора и които ни казват, че преди всичко трябва да бъдем добри.

Тези 4 етажа ще бъдат пълни с българска литература. Когато премине през тях, всеки българин няма как да не си тръгне поне с няколко книги. Това е най-хубавият подарък, който можем да направим на своите близки“

На откриването присъстваха също министърът на културата Велислав Минеков и заместник-кметът на София Мирослав Боршош, както и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Алек Попов.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специализирана полицейска операция се провежда в Силистренско

В рамките на специализирана полицейска операция, която се провежда на територията на Силистренска област, е задържано лице, издирвано с Европейска заповед за арест. Близо 400 моторни превозни средства, преминали през изградените контролно-пропускателни пунктове на възлови места в региона и над 550 лица са били проверени до момента. Полицейската..

публикувано на 29.05.24 в 19:53

Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София

Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София. За един час, до 20 часа, по искане на протестиращите, полицията отклони движението само в крайната дясна лента на бул. "Патриарх Евтимий", а живеещите в района излязоха на кръстовището с ул. "Фритьоф Нансен", за да изразят недоволството си срещу начина на паркиране и големите..

публикувано на 29.05.24 в 19:50
Антъни Блинкън

Блинкън обеща на Молдова 50 млн. долара за инициативи срещу опитите за "сплашване" от страна на Русия

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън увери политическото ръководство на Молдова в трайната подкрепа на Вашингтон за енергийна независимост на страната от Русия и укрепването на демокрацията, съобщи Франс прес. При посещението си в Кишинев днес, където се срещна с молдовския президент Мая Санду, първият американски дипломат..

публикувано на 29.05.24 в 19:16

КЗД с решение по казуса за военноинвалидите и Закона за социално подпомагане

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) не вижда дискриминация към военноинвалидите и военнопострададалите по признак "възраст" и "обществено положение". Решението е по жалба на Съюза на военноинвалидите, според която текстове от Закона за социално подпомагане нарушават права за подпомагане на членове на Съюза. Жалбата на Съюза е заради..

публикувано на 29.05.24 в 19:07

Полицаят, предизвикал пиян катастрофа във В. Търново, отива на съд

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обновителния акт срещу полицая, който с над 2 промила алкохол катастрофира с личния си автомобил преди месец и половина.  Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново Обвинението е за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила. Кръвната проба на полицая..

публикувано на 29.05.24 в 18:46
Павлина Върбанова

Д-р Павлина Върбанова: Езиковото поведение на политиците влияе на нас и на подрастващите

Нищо неочаквано не установихме в отговорите на младежите в кампанията "Животът няма аУтокорект". Интересно е, че думата "порасна" се пише с "т", думата "заимствам" пишат с "в" в началото.  Грешките в пунктуацията са традиционни. Да обърна внимание на правилата за бройната форма, трудно се спазват, а не им обръщаме толкова голяма..

публикувано на 29.05.24 в 18:40
На церемонията по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ

Очаква се 5 блок на АЕЦ, зареден с алтернативно гориво, да бъде пуснат в енергийната система през юни

Първата част от американското гориво за АЕЦ "Козлодуй" вече е заредено в 5-и блок на централата. Това стана ясно на провелата се днес церемония по повод внедряването на алтернативно гориво за ядрените ни мощности в Козлодуй. Исторически момент в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй"  - така служебният енергиен министър Владимир Малинов определи..

публикувано на 29.05.24 в 18:39