Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в комисията по култура как министър Минеков трябва да отговаря на депутатите

Снимка: БГНЕС

В комисията по културата и медиите на Народното събрание стана скандал за това как служебният министър на културата Велислав Минеков трябва да отговаря на народните представители. Най-ожесточен беше сблъсъкът между Тома Биков от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП и Велислав Минеков.

Скандалът се разрази след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ, свързан с Плана за възстановяване, за това дали е назначен експертен съвет по проекта за дигитализация на архивите на различните институции.

Служебният министър на културата Велислав Минеков вместо отговор, припомни на Биков негов коментар:

"В който съм описан, че съм невнятен, неадекватен, че съм посмешище, че съм ненормален. Какъв е смисълът да ви отговарям на какъвто и да било въпрос?".

Биков отговори на Минеков:

"Зададох Ви въпроса в качеството си на избран за народен представител, а Вие стоите тук в качеството си на назначен за министър, а не за избран. Когато Ви изберат, можете да имате и малко по-високо самочувствие".

В спора се намеси и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е член на Комисията по култура:

"Господин министър, тук сте да отговаряте на въпроси. Вече един час хокате народните представители, давате ни оценки, заплашвате. Имам чувството, че всички служебни министри сте минали в някаква обща школа в последния месец. Няма един служебен министър, който да е дошъл в парламента, да не се е навикал на депутатите, да не е обидил институцията Народно събрание, да е отговорил на какъвто и да е въпрос, и да стане и да си тръгне".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин малко след 8.30 ч . Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км. Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52

Николай Милков: След 20 години членството България не страда от дефицит на доверие от страна на НАТО

На днешната дата преди 20 години България става член на НАТО. На тази дата страната ни депозира документите си по присъединяването във Вашингтон. Хранилището в Държавния департамент служи като депозитар на договорите на НАТО.  Какво се случи и как членството в НАТО може да бъде продължено.  През 2004 година документи във Вашингтон връчват и..

публикувано на 29.03.24 в 09:46
Заседание на НС и парламентарен контрол

ГЕРБ с извънредна точка: БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си

Парламентът ще обсъди решение, с което да се задължи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова, според които 425 млн. лв. могат да бъдат източени от Министерството на финансите. Точката е извънредна за петъчния дневен ред на..

публикувано на 29.03.24 в 09:35

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази за 10 дни

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
бившата казарма в Ловеч

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч продължава да е под въпрос

Бъдещето на бившата казарма в центъра на Ловеч е една от най-важните теми, които интересува местните жители. Поне от 10 години три различни общински управления говорят, че теренът ще бъде превърнат в голям парк с музеи и атракции, но нито едно управление досега не успява да реализира намерението, дори след като държавата прехвърли на общината..

публикувано на 29.03.24 в 08:55