Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Георгиев: Обучението и подготовката за дигиталния свят драматично изостават

Снимка: архив

Обучението на младите хора в България и подготовката им за дигиталния свят драматично изостават. Това заяви на конференция за стартиращи бизнеси в Американския университет в Благоевград създателят на Телерик Академия Светозар Георгиев. Това, което правят шепа предприемачи като него, не може да компенсира дефицитите в образователната ни система и в един момент може да се окажем тотално неподготвени за професиите на бъдещето и световната икономика. Младото поколение трябва да бъде стимулирано да развива идеите си още в училището и в университета. И никакви кризи не могат да оправдаят апатията на държавата и обществото - в това е убеден друг известен български предприемач Христо Попов. 

В България има изключителни програмисти и специалисти в IT сектора. Проблемът е, че те не се научават на това в училищата и университетите, а извън тях. И това е много сериозен проблем, според Светозар Георгиев, създател на много стартиращи бизнеси, един от които е популярната Телерик Академия. Въпреки това мечтата му е възможно най-скоро да няма нужда от нея, а всичко това да се случва в училището и в университета, признава той.

"Над 3000 деца всяка година се обучават. Не е толкова важно да е задължително в програмиране. Не очакваме от всяко дете да стане програмист – това не е нужно. Някои от програмите ни целят да посеят семенцето на интереса към дигиталните технологии, които са част от нашия живот и задължително част от нашето бъдеще. /…/ Моята мечта е да няма нужда тези академии да ги има, т.е. когато престане да има нужда те да съществуват, значи ние сме успели – засега още не сме там. Трябва повече смелост", коментира Георгиев. Според него изтърват ли се ранните години на децата, докато те са в училище, после е почти невъзможно това да се компенсира.

"Прогресът не може да бъде спрян. Трябва да се адаптираме и да видим какво можем да направим с технологиите, а не да се борим с тях", категоричен бе Георгиев.

Соломон Канети, студент в Американския университет, вече е готов за старта на поредната си бизнес идея и е убеден, че ще успее, ако не с нея, със следващата. Неговата идея е свързана с криптовалутата и блокчейн технологията.

Предприемачът Христо Попов застава зад всяка идея на младите, които имат смелост да опитат сами. Според него такива места като университета са инкубатор на бъдещето. Той е убеден, че сега е много по-лесно и категорично не е съгласен с политическото говорене за кризи и тежки времена:

"Ако имам някакво притеснение, то е, че животът сега е много лесен. Притеснението ми е, че много хора си мислят, че е труден и много хора казват, че има кризи. Ако има нещо опасно за тези млади хора, това е, че животът е по-лесен. Трудните времена правят силни хора, лесните времена правят слаби хора".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още не е известно кой ще е следващият премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник оставката на премиера Габриел Атал и правителството. Още не е известно кой ще бъде следващият премиер на Франция след предсрочните избори, спечелени от левицата. Оставката на френския премиер Габриел Атал е официално приета след заседание на правителството - първото след предсрочните избори, на..

публикувано на 17.07.24 в 07:38

Депутатите изслушват премиера и 2-ма министри за ситуацията с пожарите

В дневния ред на парламента влиза темата за пожарите и действията на държавата за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите. На въпроси на депутати ще отговарят служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов. Депутатите ще изберат и състав и ръководства на..

публикувано на 17.07.24 в 07:33
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски иска отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната

Украйна и още 50 страни обвиниха Русия в лицемерие, след като в Съвета за сигурност на ООН външния ѝ министър Сергей Лавров председателства среща, посветена на мултилатерализма. В Киев президентът Володимир Зеленски призова парламента да приеме закони за отнемане на отличия на украинци, действали срещу страната си. Русия, която е ротационен..

публикувано на 17.07.24 в 07:30
Председателят на ЕС Шарл Мишел

Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския Орбан за преосмисляне на европолитиката спрямо Украйна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли призива на унгарския премиер Виктор Орбан за преосмисляне на европейската политика по отношение на Украйна, предаде Ройтерс. Орбан: Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран В отговор на писмото на унгарския лидер, Мишел опроверга твърдението му,..

публикувано на 17.07.24 в 07:25

Кабинетът приема структурни промени в здравеопазването

Служебното правителство ще заседава днес. Очаква се да бъдат приети структурни промени в здравеопазването и да се даде съгласие социалното министерство да организира почивка в България на деца от Украйна и техни придружители в бази на дружеството "Профилактика, рехабилитация и отдих". Кабинетът ще възложи на "Български пощи" да извършва услуга..

публикувано на 17.07.24 в 07:23

Продължава борбата с пожарите, частично бедствено положение в Болярово

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 07:20

Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се..

публикувано на 17.07.24 в 07:14