Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът удостои гръцкия посланик с орден "Мадарски конник"

Орден „Мадарски конник“ 1 степен
Снимка: Архив БНР

Президентът Румен Радев удостои посланика на Република Гърция у нас Димитриос Хронопуло с високото държавно отличие -  орден "Мадарски конник“ първа степен.  Държавният  глава отбеляза , че в рамките на тригодишния мандат на посланик Хронопуло отношенията между България и Гърция са задълбочили стратегическия си характер и са пример за това, че на Балканите може да има мир, сигурност и разбирателство. Румен Радев постави акцент на  личният принос на дипломата не само за финализиране строителството на газовия интерконектор, но и за възобновените разговори по стари и нови двустранни стратегически проекти: 

"Нефтопроводът „Александруполис – Бургас“, проектът „Sea-to-sea”, участието на България в мениджмънта на пристанищата в Кавала и Александруполис - това не само беше възобновено на високо политическо ниво, но днес вече нашите министри работят на оперативно ниво със съвместни работни групи за реализацията на тези проекти. Ние заедно охраняваме най-дългата сухопътна външна граница на Европейския съюз на пътя на интензивен мигрантски поток. Ние заедно полагаме усилия за сигурност, мир и стабилност на Балканите в редица учения на НАТО".

От своя страна посланик Димитриос Хронопуло  благодари за високото държавно отличие, подчерта, че между приятели и съседи само с открит диалог могат да се преодоляват проблемите , които се изпречат  по пътя ни. По думите му днес отношенията между Гърция  и България преминават през, най-зрелия и продуктивен период в модерната история  – без стереотипи и без обременяване и като модел за останалите народи . 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27
Протест срещу туризма в Испания.

Хиляди на протест срещу прекомерния туризъм в Палма де Майорка

Хиляди хора протестираха в Палма де Майорка срещу прекомерния туризъм. Това е втората голяма демонстрация на Майорка след протеста в края на май, който събра 10 хиляди души в столицата на Балеарските острови. Участниците в демонстрацията в Палма са били 12 000 според полицията, 50 000 - по данни на организаторите. Те се обявиха срещу..

публикувано на 22.07.24 в 08:20

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията:..

публикувано на 22.07.24 в 08:07