Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира искането на 724 млн. евро от ЕК

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

Първият транш от 2 милиарда и 700 милиона лева по Планът за възстановяване и устойчивост са преведени днес от Брюксел и са по сметките на финансовото министерство, обяви служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов.

Част от парите отиват за изграждане на третата линия на метрото в София и за новите проекти за енергийна ефективност, за възобновяемите енергийни източници на покривите и за външно изкуствено осветление в общините.

Пеканов обаче констатира, че в парламента има забавяне по законопроектите необходими за да поиска страната ни второ плащане.

Вицепремиерът отново повтори, че парите по плана, по който остават още 9 милиарда лева и още 5 транша, ще се дават срещ уизпълнени реформи. Той разкритикува депутатите за отхвърлен законопроект – този за защита на лицата, които публично оповестяват информация за нарушения.

„Ние вече сме в наказателна процедура, така или иначе е трябвало да го въведем още преди две години, и българските граждани ще плащат санкции, ако не го въведем.

За нас обаче е неприемливо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че ако беше приет на първо четене, можеше да се правят много изменения между първо и второ четене. А текущото отхвърляне на закона спира този процес и реално блокира възможността България да поиска второто искане за плащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро.“

Общо 16 са законопроектите, които трябва да ес приемат от парламента. Няма риск от загуба на средства, има риск от забавяне, което ще се отрази на проектите, каза Пеканов. Той напомни, че те трябва да са изпълнени до края на 2026 г.

На въпрос на БНР при оке от плащанията страната ни трябва да изпълни изискването за намаляване с 40% но вредните емисии от топлоцентралите, Пеканов отговори:

„2026 година, това е крайната цел. Дотогава трябва да са намалени емисиите с 40%. Има и стъпки, които трябва да се случват във времето дотогава, но те не са в момента на дневен ред за второто и третото плащане“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни продължава да е активен пожарът до Кавала. Към действащите 130 огнеборци включиха още 80..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк с писмени въпроси до ЕК заради тенденциозни институционални проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк се пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16

Концерти с кауза - за българска музика, в подкрепа на репродуктивното здраве и българския жестов език

Следващата седмица от Сливен стартира турнето "Концерти с кауза" . В рамките на кампанията ще се проведат концерти в 12 града, които целят да популяризират три каузи - за повече българска музика в национален ефир, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и за популяризиране на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден..

публикувано на 24.08.24 в 10:10

Отменен е фестивалът в Солинген

При атака с нож късно снощи в германския град Солинген загинаха трима души и осем бяха тежко ранени. Трима души са загинали при атака на фестивал в Золинген По първоначални данни мъжът е атакувал с нож безразборно хората около себе си по време на фестивала на град Солинген. Има най-малко трима загинали и осем тежко ранени. Според свидетели..

публикувано на 24.08.24 в 10:03

Стрелбата в Гърция, войната в Украйна и политическата битка в САЩ белязаха седмицата

Точно преди седмица - скандал, сбиване и стрелба в крайбрежен бар и заведение в курортното селце Ханиоти на първия ръкав на Халкидики прикова общественото внимание в Гърция, но и в България.  Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  До него се стига след..

публикувано на 24.08.24 в 09:56

Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си

Легендата на френското кино Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си в Душ и . Актьорът, който почина преди шест дни на 88 години, бе обявил, че не желае национална церемония. Порталът пред имението на Ален Делон в Души е обсипан с цветя и мили думи от почитатели, дошли от цяла Франция. Легендарният актьор обаче ще бъде изпратен в..

публикувано на 24.08.24 в 09:29
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти на Канарските острови беше обсъден на среща на испанския премиер Педро Санчес и регионалния лидер..

публикувано на 24.08.24 в 08:42