Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

800 часовника отмерват времето в село Бързина

Снимка: Радио Видин

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров, за когото да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника, всеки от които поправен и съживен от неговите ръце. Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере. 

"Последно бяха 700, но това беше миналата година, а сега имам много повече. Нямам място вече къде да ги слагам и трупам в щайги, в шкафове. Много са, много са, сигурно 800 вече. Джобни, стенни, будилници и повечето са стари... Едни мои братовчеди ми подариха няколко часовника, после аз си купих няколко и така започнах да колекционирам. Гледам по сайтовете, по битаците и леко-полека се задълбочих в тази работа. Купувам си неработещи, за реставрация, защото са по-евтини и аз си ги ремонтирам, лакирам и така до ден днешен", разказа за Радио Видин Петър Петров. 

Сред най-специалните часовници са такива с над 100-годишна история, направени още преди Освобождението, обяснява Петър. 

"Имам от 1800-а, 1900-а година, на 120-130 години. Имам няколко от "турско време" така да се каже, още от преди Освобождението."

Колекционирането на часовници се оказва хоби не само на Петър, но и на съпругата му Галя Петрова. За учителката всеки един механизъм е неразделна част от семейството, а любовта към измерващите времето уреди- начин на живот. 

"При  нас направо е уникално, направо е музей. Всеки един часовник е като член от семейството. Той ги е събирал толкова години, така се вживява в тях, ние живеем с тях. Както аз си познавам децата в училище, така той си познава часовника кой бие. Познава и ги разпознава. Дори някой да ги размести, ще знае на кой му е сменено мястото. Много го подкрепям и за него тази подкрепа е много важна. Толкова много хора му се обаждат, защото имат стари часовници, продали къщи, домове, не искат да бъдат на боклука, а се свързват с него и му ги подаряват, защото той ще ги съживи, ще им вдъхне живот." 

В колекцията на Петър е и първият български кварцов часовник, правен в Правец, има и часовник от танк, будилници от Англия, Германия, Франция и Италия. Но най-любим за него остава механизмът с лунния календар, подарък от съпругата му. 

Колекцията си никога няма да продаде, категоричен е той, дори иска да я увеличи. А всеки, който има в дома си стар часовник, макар и неработещ, може да го потърси. Той ще го поправи и ще му даде още време. Защото в Бързина времето никога не бърза. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09