Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПВО на Украйна е прехванала 60 от 76-те изстреляни ракети от Русия в петък

Спасители се опитват да достигнат момче, затрупано под развалините на жилищна сграда в Кривой рог след попадение на руска ракета, 16 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предприе една от най-масираните атаки срещу Украйна, откакто преди два месеца започна бомбената кампания срещу енергийната мрежа на страната.

Според украинското командване противникът е изстрелял 76 ракети през изминалото денонощие, ударени са били девет енергийни съоръжения. Украинската противовъздушна отбрана е прехванала 60 от ракетите.

Тази сутрин властите в самопровъзгласилата се ДНР съобщиха, че украинските сили са подложили на обстрел украинския град Донецк. Най-малко 10 експлозии са прогърмели в центъра на Донецк, съобщи агенция ТАСС. Според кмета на града Алексей Кулемзин очевидци са съобщили за голям кратер на булевард и разрушени къщи близо до търговски център. Има информация и за пострадали две жилищни сгради. Спешна помощ е пристигнала на мястото.

Вторият по големина град в Украйна Харков остана в петък часове без електричество и отопление след последната вълна от руски удари, насочени срещу енергийни централи в цялата страна. Кметът на Харков заяви, че градът е претърпял "колосални" щети. До вечерта беше възстановено електроснабдяването на 55% от жителите.

Операторът на украинската електрическа мрежа Укренерго обаче предупреди, че заради мащаба на щетите възстановяването на доставките ще отнеме повече време. Приоритет ще бъде даден на "критичната инфраструктура - болници, съоръжения за водоснабдяване и за отопление, пречиствателни станции за отпадни води".

Тревога беше вдигната вчера в цяла Украйна. Главнокомандващият генерал Валерий Залужний заяви, че противовъздушната отбрана е прехванала 60 от общо 76-те изстреляни ракети.

Атаките на Москва също така прекъснаха електрозахранването в североизточната Сумска област, която граничи с Русия, и в централните градове Полтава и Кременчук. Съобщава се за 15 ракети, изстреляни към Запорожие на юг.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че няколко района на столицата са били ударени. Засегнато е водоснабдяването, а линиите на градското метро за момента не работят.

Пряко попадение в жилищен блок в град Кривой Рог е причинило смъртта на 3-ма души, а други 13 са били ранени.

Премиерът Денис Шмигал описа последната вълна от удари като "пореден опит за извършване на геноцид срещу украинския народ". 

Ударите бяха извършени, след като ЕС обяви деветата вълна от санкции срещу руски служители и фирми.

Почти 200 физически и юридически лица бяха добавени към черен списък за замразяване на активи и забрана за издаване на визи.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна. Той призова всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, докато руският президент Путин не разбере, че не е в състояние да победи на бойното поле. Според него все още няма признаци, че Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят  пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53

Доц. Христо Паунов за предложението на ПП-ДБ: Нетрадиционно и екзотично

Процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство е започнала. Няма разписан срок за връчването на първия и втория мандат, но това следва да бъдат " обозрими, сравнително кратки срокове " за задвижване на процедурата. Това мнение изрази пред БНР доц. Христо Паунов, преподавател по Конституционно право в Юридическия факултет на..

публикувано на 16.07.24 в 08:37
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48