Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От октомври досега по пътищата у нас са загинали 20 пешеходци, а 405 са ранени

Снимка: БГНЕС

От началото на октомври досега по пътищата в страната са загинали 20 пешеходци, а 405 са ранените. Това съобщиха от Главната дирекция Национална полиция. Става дума за периода, в който светлата част от денонощието намалява значително. Инспектор Мария Ботева от Пътната полиция посочи, че голяма част от произшествията се дължат на грешки, предизвикани от поведението на самите пешеходци

"Най-често пешеходците са влизали внезапно на платното за движение и с това свое поведение са станали причина за катастрофи. Други нарушения на пешеходците са неправилното движение по платното и пресичане на друго място при наличие на пешеходна пътека. В диапазона между 16 и 19 часа са настъпвали най-много тежки пътнотранспортни произшествия. За всеки един от тези три часа те са били по повече от сто, а между 17 и 18 часа - най-много - 143".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28