Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Стоевски: Посланието на Рождество е послание на смирение

Румяна Иванова - автор на рубриката "Духовен поглед" и богословът Гроздан Стоевски
Снимка: БНР

В рубриката "Духовен поглед" в неделята преди Рождество Христово авторът Румяна Иванова покани богословът Гроздан Стоевски, докторант в богословския факултет на СУ.

Хиляди години преди да се роди Спасителят Христос, малко градче в Израел е наречено Витлеем, което на български означава Дом на хляба. В това градче се родил и израснал цар Давид. Иисус, Царят на царете е потомък на цар Давид  и по родословната линия на земния си баща Йосиф и по линията на девицата Мариам чрез различни синове на Давид.

Бог довел Святото семейство във Витлеем, за да се роди, Иисус Христос – Хлябът на живота. Така името на градчето се изпълнило, то станало Дом на Хляба.

Творецът на историята е Бог Всемогъщий. Той е поставил знаци за идването на Месията чрез пророчествата на Стария Завет. Седемстотин години преди Рождество, старозаветният пророк Михей пророкувал, че Месията ще се роди във Витлеем: "И ти, Витлееме Ефратов, малък ли си между хилядите ... от теб ще Ми излезе Оня, Който трябва да бъде Владика в Израиля и Чийто произход е открай време, от вечни дни.“ /Книга на пророк Михей, глава 5, стих 2/ Христос е наречен Владика, което е повече от свещеник. Изразът „Чийто произход е от край време, от вечни дни“ е още едно основание за нашето Символ верую "роден от Отца преди всички векове".


Гроздан Стоевски: "Това пророчество се е изпълнило 700 години по-късно. Този разказ е описан от Свети Евангелист Лука, във втората глава на неговото Евангелие. Той дава историческа препратка: "През ония дни излезе от кесаря Августа заповед - да се направи преброяване по цялата земя. Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия." Той е описал и явяването на Ангел Господен на пастирите. "И ето, яви се пред тях Ангел Господен и слава Господня ги осия; и се изплашиха твърде много. И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ."

Румяна Иванова: "Информацията, че Октавиан Август е цезар по това време и Квириний е управител на Сирия ни говори, че имаме историческо събитие, а не приказка, мит или легенда. Интересна е квалификацията на нашия Господ като Спасител. Защо имаме нужда от Спасител, от какво ни спасява? Думата грехове е много обща, нека бъдем по-конкретни.“

Гроздан Стоевски: "Действително, важно е представянето на малкия Иисус от Ангела като Спасител, Христос и Господ. Какво означават тези три думи? От какво ни спасява Спасителят? От нашите грехове, от вечното наказание в ада. Практически Той ни спасява от нашата безнадеждност и отчаяние, спасява ни от нашия егоизъм и себичност, от духовната бедност и нищета, от невежеството по отношение на Бога. Думата Христос е гръцка и е превод на еврейската Месиях. Означава Помазаник, помазан от Бога. В Стария Завет това се отнасяло за царе, свещеници и пророци. А Христос е едновременно цар, свещеник и пророк. Третата дума Господ, означава Господар, Той е Господар на вселената. Тази новина не може да остави хората безучастни, те или я приемат, или я отхвърлят. Не може да има духовна неутралност към факта, че Иисус е Спасител, Христос и Господ".


Румяна Иванова: "Вие казвате, че Той е Господар на вселената, всемогъщ Владетел и това е така. Един от популярните въпроси преди Рождество Христово е:  Защо Владетелят на вселената се е родил като безпомощно бебе в един обор?

Гроздан Стоевски: "Бог се родил като обикновен човек, в семейство. Свети Йоан Златоуст, големия проповедник от четвърти век, казал: “Семейството е най-малката църква." Неслучайно Рождество е празник на семейството. Това е послание на смирение и саможертва. По-късно Свети апостол Павел в Посланието до Филипяни обяснява този важен момент на Боговъплъщението: "Който, бидейки в образ Божий, не счете да бъде равен Богу, но смири Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци, и по вид се оказа като човек.

Румяна Иванова: "Как да подготвим душите си за Рождество Христово!"

Гроздан Стоевски: "Хубаво е да разберем това послание на смирение на Рождество – Бог станал човек. Когато влезем в храма и направим кръстния знак, това е пример на богословие в действие. Трите свити пръста са знак за Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. Двата свити към дланта пръста означават вярата ни в Иисус Христос с Неговите две естества - Божественото и Човешкото. Той е едновременно и Бог, и Човек. Когато извършим кръстния знак и молитвата, ние изразяваме нашето богословско разбиране на въплъщението. При подготовката за Рождество в еуфорията на празниците ни да знаем, че посланието на Рождество е послание на смирение.

Бих искал да цитирам един от големите отци на църквата Свети Амвросий Медиолански  от IVвек от неговия трактат "Как да се подготвим за Рождество":

"Да направим отрано сърцата си целомъдрени, да очистим съвестта си, да осветим духа си и в чистота и непорочност да срещнем пришествието на всесветия Господ, за да бъде рожденият ден на Този, Който се е родил от пречистата Дева празнуван от Неговите непорочни раби."


Румяна Иванова: "В Евангелието от Лука е описана прекрасната пасторална сцена с овчарите и техните стада. Изведнъж избухнала небесната слава, явило се ангелското множество, което им известило раждането на Този, който ще бъде Закрилник и Спасител, Пастир за хората."

Гроздан Стоевски: "Посланието на ангелите е: "Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение!" Рождество е послание за смирение и саможертва, Рождество е послание за мир. Бих искал да разкажа една история за Рождественото примирие от 1914 г., това е исторически момент и чудо:

На 7 декември 1914 гр. току-що избраният папа Бенедикт XV призовава за временно спиране на военните действия, докато трае Рождество. Едва ли можем да си представим какво е на фронта – студ на открито, който отдавна се е пропил не само в костите, но и в душите. Глад, който надминава, не само липсата на вечеря, а достига границите на човешките възможности за оцеляване. Това положение е навсякъде на Западния фронт. В тази коледна вечер над окопите в в областта Ипр, около Сен Ивон, между Франция и Белгия се разнася коледна песен. "Oh, Tannenbaum" пеят немските войници, в началото несигурно, но като чуват "Oh, Christmastree" (която е същата песен, преведена на английски) стават по-уверени. В края на песента от двете страни с окопи, над Ничията земя между тях, се чуват възгласи: "Честито Рождество!", "Весели празници!". Войниците постепенно излизат от окопите. На Ничията земя се срещат довчера избиващите се страни, ръкостискат и дори се прегръщат. Разменят сувенири като копчета, емблеми, фуражки, разменят търсени стоки – алкохол, тютюн, шоколад и показват снимки на близките си. На самия празник Рождество през деня тази странна случка се повтаря. Без страх и като стари приятели войниците общуват помежду си, някои без да знаят езика на другия. Примирието трае до първия ден на 1915 г. А тогава се случва нещо също така велико – войници на Англия и Германия изиграват напълно миролюбив футболен мач, с което записват златни редове в историята на футбола и спорта изобщо. Апропо, по повод финалът на Световното първенство днес…Рождество е послание за смирение, покаяние, жертвоготовност, празник на семейството, но и послание за мир. Пожелание за Мир – Нека посланието на Рождество достигне до всеки от нас, нека Христовия мир царува в сърцата ни, в домовете, в обществото и в света!"

Румяна Иванова: "В контекста на войните днес и особено войната, която е близо до нас ние можем и трябва да се молим за мир. Да вярваме, че Князът на мира ще установи своето царство, което е правда, мир и радост първо в душите на хората. Да се молим Той да извърши чудо и Неговата светлина да осияе на хората в Украйна и Русия. Нека нашите сърца бъдат в Божията светлина и мир в навечерието на този прекрасен празник. Да се помолим Божият мир и светлина да изпълват душите и сърцата ни, душите на всички наши слушатели. 

Да се помолим: "Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин."

Желая ви благодатна подготовка за Рождество Христово!"


По публикацията работи: Евелина Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24