Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Meta вероятно нарушава антитръстовите закони

Европейската комисия заяви в понеделник, че е казала на компанията майка на Facebook - Meta, че вероятно нарушава антитръстовите закони на ЕС, като изкривява конкуренцията на пазарите за малки онлайн реклами и злоупотребява с господстващото си положение.

Брюксел разгледа действията на Meta около нейната онлайн услуга за класифицирани реклами Facebook Marketplace, както и нейните платформи Facebook и Instagram, и установи, че е обезпокоително, че рекламната услуга и социалните медийни платформи са свързани, без решение за отказ, предоставено на потребителите.

"Комисията се противопоставя на това, че Meta обвързва своята онлайн услуга за малки (класифицирани) реклами - Facebook Marketplace, с личната си социална мрежа Facebook. Комисията също така е загрижена, че Meta налага нелоялни условия за търговия на конкурентите на Facebook Marketplace за своя собствена изгода, а именно относно достъпа на технологичния гигант до данните на конкурентите и потенциала за използване на рекламната информация в ущърб на състезатели", посочи ЕК в изявление относно предварителната си гледна точка по въпроса.

Комисията обаче посочи, че изпращането на изложение на възраженията не предрешава резултата от разследване, добавяйки, че "ако заключи, че е имало нарушение", може да наложи глоба до 10% от годишния глобален оборот на компанията.

От Meta определиха твърденията на ЕК като "безпочвени":

"Твърденията на Европейската комисия са безпочвени“, каза говорителят на Meta Тим Ламб и добави: "Ще продължим да работим с регулаторните органи, за да демонстрираме, че нашата продуктова иновация е про-потребителска и про-конкурентна".

Органът за защита на конкуренцията в ЕС започна разследване на Facebook през юни миналата година, като се фокусира върху това дали социалната мрежа нечестно използва данните на рекламодателите, за да се конкурира с тях в сектора на онлайн обявите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около празниците

Само за четирите празнични дни около Великден миналата година са станали 264 тежки пътнотранспортни произшествия с над 200 ранени и 7 убити, припомнят от Пътна полиция. И предупреждават, че тази година над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около предстоящите празници. Подбирайте времето, в което тръгвате на път и..

публикувано на 30.04.24 в 15:03

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Равносметка: Силен зимен сезон, но само за 2 месеца и половина в Банско

Силен зимен сезон, но само за два месеца и половина – такава е равносметката на туристическия бизнес в Банско.  Снегът отново дойде късно, а топлият като лято март бързо го стопи. Промените в климата все по-настоятелно показват, че проблемът ще се задълбочава в държавите, които разчитат най- вече на зимния туризъм.  Какво предизвикателство е това за..

публикувано на 30.04.24 в 14:30

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР. Прогнозата е на базата на..

публикувано на 30.04.24 в 13:55