Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински бежанци посрещат празниците далеч от дома

Снимка: Мая Щърбанова

Балчик и Кранево са изпратили отдавна летния туристически сезон, повечето от хотелите са затворили врати и само малка част от тях се готвят да посрещнат туристи по празниците. Няколко хотела обаче не са прекъсвали нито за ден работата си, защото в тях са настанени бежанци от Украйна – майки, деца и възрастни хора. Рецепциите им са украсени от ръчно изработени от украинците гирлянди, звезди и снежинки и макар че заради децата старанието да се поддържа празничен дух е огромно, настроението не е такова.

Разбира се, в цялата подготовка украинските бежанци получават подкрепа и от собствениците на хотелите. Александра Джафарова е настанила към момента 84 украинци. Споделя, че настроението не е много празнично и това е съвсем естествено, но все пак се стараят да подготвят, макар и скромно, празненство. 

"Буквално от нищо правим нещо. Продължаваме доколкото можем. Хората намаляват стремглаво. /.../ Хората дават всичко от себе си, те разбират в какво положение сме - да пестят, да икономисват, да изгасят дори осветление, всичко, което могат, го правят. Те украсиха хотела, предстои украсата на ресторанта. Ще имат празнична вечеря. Ще има диджей, танци, лакомства за децата. Ще намерим и някой Дядо Коледа".


За 144 човека, предимно майки с деца от Украйна, се грижи Вера Николова в хотел "Фрегата" в село Кранево. За да се справят с финансовия ресурс, отпуснат от държавата към момента, и тук цялата работа е поета от настанените бежанци, правят се и доста икономии по отношение на отопление, разнообразие в храната, но грижата и приятелските взаимоотношения са в изобилие.

Олга от хотел "Наслада" в Балчик е тук от осем месеца, сменила е няколко места за настаняване и казва, че в момента в хотела всички съжителстват като едно голямо семейство, защото болката им по дома и техните близки ги обединява:

"Разбирате ли, ние идваме от фронта, видяхме ужаса и страха на войната. И когато попаднахме в България и почувствахме това топло, гостоприемно отношение, на нас ни стана, разбира се, много по-леко. Искаме най-много мир, пожелаваме си го, търпението ни е на предела. Благодарни сме на България и на българския народ, на правителството ви, на Балчик, на хората в нашия хотел".

Пред рецепцията, виждайки журналисти, идва 81-годишен мъж, който е започнал живота си по времето на Втората световна война, а в неговия залез е принуден да напусне родината си, за да избяга от настоящата война:

"Виталий Пивнев съм, от Запорожие. Празниците са много хубаво нещо. Винаги сме длъжни да благодарим на Бог за това, което имаме, за това, че ни е дал живот. Бог е любов. Хората трябва да се обичаме помежду си, да обичаме и Бог. Ако хората не се обичат, те страдат".

За настроението по празниците на всички в хотел "Фрегата" в Кранево ще се погрижат децата от детска танцова трупа, с ръководител Наталия Варанцова. Те са свикнали да идват тук на фестивали всяко лято, познават се със собствениците на хотела и са приятели. Днес обаче децата са тук, не за да представят на сцена своите танци, а за да избягат от войната в страната си. Наталия Варанцова обаче се е постарала да подготви празнична програма, защото каквото и да се случва, децата са си деца и те имат нужда от веселие.

"Направили сме пет композиции и дори научихме българския танц хоро ширто и ще го представим. Ще танцуваме и украинския танц плескач, и новогодишния танц на ангелите, защото по украинска традиция ангелите се спускат от небето на земята и охраняват Украйна, България и всички нас", разказа Варанцова.

Арина Марченка и Елена са в България от осем месеца. През лятото са работили в хотел „Фрегата“, а днес помагат с каквото могат на своите сънародници, пристигнали тук преди два месеца. Споделят, че се подготвят за празниците с нетърпение, изработват сами украса в хотела и подготвят менюто, но най-много искат мир и възможност да се върнат в Украйна:

"Изработваме новогодишни играчки, рисуваме рисунки, правим снежинки. Тригодишната ми дъщеря направи украса и за стаята ни, сложи гирлянди, купихме си малка елхичка, тя си направи всички играчки, сама, с ръцете си. За догодина си пожелаваме като всички украинци навярно мир и да се завърнем у дома, където за всички хора, за децата ни да има чисто и спокойно небе. Никой не може да си представи какво се случва в Украйна. Там останаха моят баща и мъжът ми, тук съм с майка си и дъщеря си. Много е трудно вече да се обаждаме – няма интернет, няма връзка, чуваме се най-много веднъж, два пъти седмично и то за две минути".

"Тук е много хубаво, хората са добри, помагат ни, всичко е прекрасно, но искаме у дома", казват те. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Твърди се, че заподозреният нападател е ловец.  На мястото на инцидента са пристигнали десетки коли на Спешна помощ и два спасителни хеликоптера, които са обградили района.  Няма опасност за..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49