Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев увери Фон дер Лайен, че правителството е твърдо ангажирано да изпълни напълно ПВУ

Снимка: БГНЕС

В писмо до  председателя на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен служебният премиер Гълъб Донев заявява, че "правителството е твърдо ангажирано с пълното изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост", съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Седмица след като България получи средствата по първият транш от ПВУ в размер на 1,370 млрд. евро, Донев благодари на Фон дер Лайен за дадената от нея висока оценка за качеството на Националния план за възстановяване и устойчивост на България и за напредъка по неговото изпълнение. Премиерът отправя своите и на служебния кабинет благодарности в отговор на писмото на председателя на ЕК отпреди седмица, в което г-жа Фон дер Лайен приветства българското правителство за успешните първи стъпки по изпълнението на Националния план

Гълъг Донев отбелязва последователните усилия на служебния кабинет, както и фокуса върху изпълнението на следващите цели, включително важни стъпки в сферата на върховенството на закона, мерки за борба с корупцията, мерки за енергийна ефективност, а също и инвестиции, целящи подобряването на социалната, здравната и други сфери. 

В писмото си премиерът Донев също тк потвърждава твърдия ангажимент на българското правителство за пълното изпълнение на Националния план и благодари за дадените от г-жа Фон дер Лайен уверения, че българското правителство и занапред ще може да разчита на ползотворно сътрудничество с Европейската комисия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакции на решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Редица световни политици направиха изказвания по повод безпрецедентното оттегляне на американския президент Джо Байдън от надпреварата за Белия дом. Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на  Байдън и смята, че той е преценил да се оттегли заради това, което смята, че е в интерес на американския народ. Германският..

публикувано на 22.07.24 в 07:24
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33

Водещи учени призоваха за спешни мерки за случаите на малария, които не се влияят от лекарства

Нужни са спешни мерки за възпиране на случаите на малария, които не могат да бъдат лекувани с ключово лекарство в борбата с болестта. За това предупреждават водещи учени и допълват, че животът на милиони хора е изложен на риск. Необходими са категорични действия, защото в Източна Африка паразитът, който причинява малария, е успял да развие..

публикувано на 22.07.24 в 06:35
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41