Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският "Ел Камино" – от Ком до Емине: ръчно изрисуван

инж. Емил Симеонов
Снимка: Таня Милушева

"България има хилядолетна история, невероятна красота, на много красиво място сме."

В това е убеден инж. Емил Симеонов, геодезист, планинар и картограф.

Той е автор на ръчно изрисувани карти за българския поклоннически маршрут "Ел Камино" – от Ком до Емине.

Проектът се реализира по европейска програма. Маршрутът включва 11 държави – от Испания до България, и завършва на полуостров Емине.

В част от този маршрут Е-3 попада и реалният "Ел Камино", уточнява инж. Симеонов пред БНР.

"Около Стара планина се намират едни от най-интересните обекти, съхранили българското по време на 5 века турско робство. По цялата карта има разположени около 70 манастира, около 50 църкви, които са изцяло свързани с българската история. Къщите музеи…", разкрива част от съкровищата по българския "Камино" картографът.

И допълва – любителите на пещери и скални феномени също ще открият своя ъгъл.

Важно е това, че всеки може да включи само определен филтър и да следи обектите според сферата на своя интерес.

Много интересни места има, категоричен е инж. Симеонов.  Той дава примери с една от най-старите запазени църкви у нас – в село Гинци, с Искрецкия манастир и скитове край Троянския манастир.

"Богатство, което е несравнимо."

Картографираният български маршрут може да се види на едноименния сайт – elcamino.bg.

В предаването "Преди всички" инж. Емил Симеонов обяснява в какво се състои методът на ръчно рисуваните карти - разпечатани реални терени се прерисуват ръчно с бои, за да има художествен елемент. Така по думите му изпъква по-добре планината, засилват се по-високите части, за да се чете картата по-лесно.

"В чужбина се използва изключително много този начин на представяне – ръчно изрисувано, представяйки територията по-ефектно и красиво."

Методът съчетава рисуването с карторафски познания.

Една карта отнема около 2 месеца, следва обработка с компютърна програма, "връзване" със сайтове на манастири или за манастири например, за да може да се получава повече информация.

Всичко е с локации. Всички достъпни с кола обекти са вързани с Google Maps, уточнява инж. Симеонов.

"Природата е дар от Бога. В нея човек може да види Божията красота. Природата е олицетворение на Бога. Докосвайки се до природата, ти неизменно виждаш Бога", обобщава той.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата на салона за фотографията „Потоп 1“. Бенджи е добре познат във фотографските среди, работил е за..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей на БАН е вече на терена...

публикувано на 13.08.24 в 14:56