Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тази вечер е софийската премиера на "КАСТОР. Портрети на неизвестното"

Явор Гърдев: Изкуството мери температурата на обществото непрекъснато

Композиторът Петър Дундаков, режисьорът Явор Гърдев и сценографът Венелин Шурелов се обединяват в музикално-драматичния и визуален пърформанс "КАСТОР. Портрети на неизвестното", чиято софийска премиера е довечера в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала".

"Това е един проект, който може да съществува само кампанийно, той не може да се играе регулярно. Той събира музиканти и актьори и това е много сложно от гледна точка на програми и места", заяви пред БНР Явор Гърдев.

"Опитваме се да съчетаем нещо, което не се случва в обикновен театрален спектакъл, нито се случва в класически концерт или концерт на съвременна музика. Пърформансът се играе отвреме на време, като се събират отново всички компоненти. Следващото изиграване ще бъде през пролетта", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 

Има вълнение преди днешната премиера, призна Явор Гърдев и обясни, че това е "вид експеримент за тях":

"Той се случва по по-различен начин. Различен тип работа е и представлява предизвикателство. Освен това трябва да го адаптираме към едно много хубаво пространство - на топлоцентрала".

В началото процесът е бил дистанционен и тогава всеки е бил в зоната на собствената си автономия, посочи режисьорът. След това вече започва преодоляването на съпротивата на материала, добави той:
"В този миг започва истинското взаимодействие. Струва ми се, че това е най-интересното".

"Нещата, които си представях, слушайки музиката на Петър, ме отвеждаха по скоро към едно разбиране на неизвестното, което е свързано с космоса, но не по начин, който да предвижда какво след 200 години се е случило като технологии, а по скоро за едно усещане за космоса и най-вече за празнотата на безкрайните пространства. Празнотата на безкрайните пространства е най-голямото предизвикателство за човека в космоса. То е психологическо предизвикателство. То е свързано с това как човекът преживява тези големи обеми или пространства. Това, което се случва в историята, е такъв тип интроспекция, а не е научна фантастика", разказа Явор Гърдев.

"Дори скромни разстояния в космоса се преодоляват много трудно и изискват много дълго време. Генерирането на такъв тип енергия, която да успее да преодолее дори това скромно космическо разстояние, е далеч пред нас. Това послужи за основата на един сюжет, в който има един космически самотник, който трябва да се справя с подобни проблеми", посочи режисьорът. 

В представлението Иван Бърнев е в ролята на космическия самотник. За него Гърдев посочи, че той е достатъчно отворен към провокации и излизания извън терена на лесно овладяемото:
"Човек, който е склонен да предприема пътешествия, ако намери основание за това. Това е човек с изрядна професионална етика".

"Изкуството мери температурата на обществото непрекъснато", каза още Явор Гърдев и добави: "Температурата тази година беше изцяло обусловена от войната и косвено тази война, а в много случаи и пряко, се отрази много сериозно на българското общество".

Според него и изкуството е повлияно от това. Не трябва да се обезверяваме от това, каза още той. 

Ние се занимаваме по скоро с битовите аспекти на проблемите, отколкото системно да овладеем проблема, коментира режисьорът. По думите му не можем да стигаме до корена на проблема, за да го елиминираме:

"Нашата обществена цел, имам чувството, че е по скоро да се вълнуваме в ежедневно произвеждани драми и скандали. Това е доста тъжно. Забравяме проблема доста бързо и започваме да се занимаваме с участниците в него - кой какво казал и т.н.".

Цялото интервю с Явор Гърдев чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив: Кипър

Кипър подобрява водоснабдяването с инвестиции и много проекти

Кипър ще инвестира 230 млн. евро от европейски и национални фондове, за да подобри водоснабдяването в страната и да насърчи използването на рециклирана вода. Това предвижда приетият от правителството План за управление на речните басейни. Общо 43 проекта и мерки са включени в новия воден план със срок на изпълнение до 2027 година,..

публикувано на 07.12.23 в 02:44
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израел увеличава горивото за Ивицата Газа минимално

Израел одобри "минимално" увеличение на доставките на горива за разкъсваната от война Ивица Газа, за да предотврати "хуманитарен колапс". Това съобщиха от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Одобрено е "минимално допълнение на горивото - необходимо за предотвратяването на хуманитарен колапс и избухване на епидемии", което да..

публикувано на 07.12.23 в 01:24

Републиканците блокираха новата финансова помощ за Украйна и Израел

Републиканските сенатори блокираха искането на Белия дом за спешна помощ в размер на 106 млрд. долара, предимно за Украйна и Израел, тъй като консерваторите се възпротивиха на изключването на имиграционните реформи, за които настояваха като част от споразумението. Гласуването да не се даде ход на разглеждането на пакета отбеляза..

публикувано на 07.12.23 в 00:58
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: Лъжа е, че уволнението на директора на "Пирогов" е консултирано с мен

Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е „консултирано“ с мен. Това написа във "Фейсбук" д-р Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. От "Пирогов" канят министър Хинков да се срещне с работещите в спешната..

публикувано на 06.12.23 в 22:50

Нови образци за задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния акт, които са в сила от 29 септември т.г. На интернет..

публикувано на 06.12.23 в 22:32

Подготвя се стачка в "Автомобилна администрация"

Работещите в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще стачкуват, съобщи Александър Иванов от синдикалната организация в агенцията: "Няма да обявим от кога, ще има коледни подаръци за всички. Проблемът е, че не могат да обяват, че ще изравнят заплатите, тъй като нямат бюджет. Условията на труд, нови автомобили, дрехи, но доколкото имам..

публикувано на 06.12.23 в 22:25
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо и президентката Зузана Чапутова

Спорове в Словакия за закриването на специализираната прокуратура

Новото правителство на Словакия на премиера Роберт Фицо одобри изменение в Наказателния кодекс на страната, с което се закрива специализираната прокуратура, занимаваща се с най-тежките престъпления и корупцията. Президентката Зузана Чапутова, опозицията и неправителствени организации се противопоставиха на решението, което според тях противоречи на..

публикувано на 06.12.23 в 22:17