Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Кунева: 23 години в Холивуд - пътят беше бавен и трънлив

Снимка: Личен архив

"Всяка година е изпълнена и с хубави неща, и с препятствия, уроци. 2022 година мина много бързо". 

Това сподели пред БНР композиторът на филмова музика и музика за видеоигри Пенка Кунева. 

Тя е част от екипа, който тази година спечели най-престижната музикална награда "Грами". На церемонията в Лос Анджелис тя беше отличена за саундтрака към филма "Women warriors" в категорията "Класическа колекция". Продукцията е посветена на активистки, които се борят за правата на жените. 

"За мен беше чест, че ме поканиха да напиша почти половината от музиката към тази антология на историята на много жени, постигнали нещо важно в живота си, за да помогнат на други жени". 

В предаването "Хоризонт за вас" Кунева допълни, че когато си постави цел, не мисли за препятствията, които може да се появят по пътя

"Трънлив е пътят към Холивуд. Много ми отне. Човек не бива да мисли за трудностите, защото иначе ще се откаже... Дойдох от България с много силна култура, висока симфонична култура. Останалото беше препоръки. Винаги съм давала много от себе си, видяха таланта ми, отговорността ми. 23 години в Холивуд - пътят беше бавен и трънлив". 

Според нея това, че е обградена от много хора, приятели, й помага в моментите, в които има нужда от съвет или от помощ в научаването на нещо ново: 

"Част от моя успех е това, че съм създала големи запознанства с много хора и с тази щедрост, която винаги съм показвала, в един момент ми се връща. Интуитивно съм усещала, че трябва да съм по-добра, по-съвестна, по-отговорна". 

Интервюто с Пенка Кунева можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59