Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на общественото осигуряване

Снимка: Ани Петрова

Предотвратяването на измами, свързани с отпускането на средства от ДОО, ще продължи да бъде приоритет за служителите на НОИ и през тази година. Ежегодно се пресичат стотици измами, като така се предотвратява изтичането на милиони левове. 

От НОИ не крият, че напоследък зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на общественото осигуряване

Работодатели подават данни за осигурявани от тях лица, без това да е факт. Всеки опит за измама ги вкарва в черния списък на НОИ. А ежегодно този списък нараства. 

"За 2019 година са издадени над 7300 разпореждания, с които са установени неоснователно изплатени парични обезщетения от Фонд "Общо заболяване и майчинство", това са болничните, в размер на близо 3 млн. лева. И други над 2500 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения за безработица в размер на 1,8 млн. лева. През 2021 година има вече 10 000 разпореждания за неоснователно изплатени обезщетения по двете направления. Сумите са - 6 млн. лева за болничните, 4,4 млн. лева за безработни", каза Георги Терзийски, началник на отдел в Института. 

Той посочи и пример със злоупотреба от името на Българското национално радио, което поставя медията в списъка с рискови осигурители. 

По закон опитите за измама се подават към прокуратурата

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията.  Над 100..

публикувано на 27.07.24 в 13:46