Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Програма "Хоризонт" на БНР отбелязва 52 години история

Снимка: Ани Петрова

Днес, 4 януари, програма "Хоризонт" на БНР отбелязва 52 години история. Тя започва в 6 часа сутринта през 1971 година, когато говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма.

Повече от половин век най-слушани остават бюлетините и новините на всеки кръгъл час, емблематичните предавания и информациите на репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света.

През 1974 г. програма "Хоризонт" става 24-часова.

Датата 4 януари 1951 г. е рождена и за едно от най-емблематичните предавания – "Неделя 150".

Също на днешния ден, но през 1979 г., в ефира се появява едно от най-популярните музикални предавания – "Пулсиращи ноти", а 10 години по-късно, отново на 4 януари, стартира предаването "12+3".

Днес програма "Хоризонт" продължава да е лидер в информационния радиоефир, а вече няколко поредни години Институтът за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет сочи БНР като медията, в която хората у нас имат най-голямо доверие.

Програма "Христо Ботев" също е създадена на 4 януари 1971 г. С мотото "Винаги ЗА културата" тя създава и излъчва радиотеатър за деца и възрастни и предава значими сценични музикални събития от българските, европейските и световните сцени.

БНР подкасти: