Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказали професионализма си личности получиха награди в МВР

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“
Снимка: БГНЕС
Министерството на вътрешните работи раздаде наградите "Полицай на годината" 2022. Колективен носител на приза „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ станаха служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство. Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа.

"Това е единствения отдел и институция в държавата, която прилага разследване чрез способа разследване под прикритие. Това е по-специфичното на този отдел и има високи резултати, които са по-скрити и не би следвало да стават достояние на обществото. В момента отделът има висок международен авторитет, търсени сме ежедневно от различни партньорски служби, което говори добре за нас и за ГДБОП", каза за БНР директорът на ГДБОП Калин Стоянов, който отбеляза, че все още се намират полиицаи, които да работят под прикритие.

Награди получиха Стефан Шербетов и Евелин Ангелов, двамата са разбили група за данъчни престъпления, пране на пари на територията на Пазарджик между 2017 и 2022.

След получена информация за престъпната дейност на групата и в хода на работата по случая с постановление на окръжната прокуратура разследването е възложено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те разширяват конкретната информация и провеждат нужните анализи, за да се стигне до успешната реализация, проведена на 5 декември.

"Доказана е престъпната дейност на организирана група, създадена с цел данъчни измами и пране на пари. Повече не можем да кажем. Все още се изчисляват щетите, но са приблизително около 10 милиона за няколко години", каза Стефан Шербетов, който работи в МВР от 2008 година. 

На 14 август един инцидент промени реда на новинарските емисии. В 20 часа вечерта на магистрала "Тракия" настъпи пътнотранспортно произшествие със сръбски автобус, в който пътуваха 48 души, голяма част от тях - деца. Те се завръщаха към домовете си в Сърбия след ваканция на нашето Черноморие.

Д-р Антон Елкин, съдов хирург от болница „Тракия“, и д-р Христо Стефанов, практикуващ в чужбина, първи оказват помощ на сръбски граждани, пострадали при пътнотранспортното произшествие на магистрала „Тракия“.

"Изключително съм благодарен за вниманието, което получих", каза за "Хоризонт" д-р Христо Стефанов.

"Не сме единствените, които сме помогнали. Не трябва да се поддаваме на паниката при инциденти", заяви

д-р Антон Елкин.

Наградата „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - първо място получиха старши инспектор Венцислав Стоянов от сектор „Престъпления против личността” при Столичната дирекция на вътрешните работи. Наградата е за висок професионализъм, организация и работа, довели до разкриване, документиране и доказване на извършени тежки криминални престъпления против личността на територията на столицата

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - второ място получи инспектор Светослав Митев от група „Престъпления против личността“ при ОДВМР – Благоевград, доказал висок професионализъм при целенасочени оперативно-издирвателни действия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност.

На 8 март от къща в гр. Банско е извършена дръзка кражба на голяма сума пари и ценни бижута. Работата по случая започва веднага. Инспектор Светослав Митев тръгва методично по всяка следа и стига до извършителите.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - трето място получи младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ - ГПУ – София към РДГП - Аерогари при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– първо място

Служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– второ място

Служителите от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Бургас. Наградата е за проведено успешно разследване по сигнал за въоръжен грабеж и задържане на извършителите.

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– трето място

Служителите от отдел „Специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец“ при дирекция „Миграция“ -  Наградата им се присъжда за постигнати високи резултати, свързани с недопускането на противоправни деяния на територията на дома, за добро взаимодействие и сътрудничество с други структури на МВР, както и за доказан професионализъм при решаването на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск.

Награди получиха Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които Сашко бе открит невредим.

Продължилото 9 дни издирване на 12-годишния Сашко от Перник винаги ще носи спомена за несломимия дух и за обединената сила. Всички помнят денонощните усилия за издирването на детето, координирани от сформирания щаб в ОДМВР - Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35