Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 януари италианската федерацията по гимнастика ще реши съдбата на Емануела Макарани

Емануела Макарани и ансамбълът на Италия на олимпийските игри в Токио
Снимка: news.italy24.press
Прокуратурата към италианската федерация по гимнастика призова на спортен съдебен процес националната треньорка по художествена гимнастика Емануела Макарани и нейната асистентка  Олга Тишина. Те са  част от разследването за предполагаемо малтретиране на състезателки, за което отделно водят разследване районните прокуратури на Монца и Бреша. Това се наложи, след като през октомври миналата година, редица бивши националки по художествена гимнастика направиха официални жалби . 


Спортните прокуратури в Италия са различни от общопознатите такива и тяхната дейност изпреварва обикновеното правосъдие. Ето защо, прокуратурата на федерацията по гимнастика и нейната разпоредба по случая отговаря на системата на спортното правосъдие. Разследването на прокуратурата към федерацията по гимнастика започна на 30-и октомври и приключи на 29-и декември миналата година. През този период, в международния гимнастически център в Дезио са били изслушани всички лица посещавали съоръжението по различни причини през последните пет години. В резултат на това, Макарани и  нейната асистентка  Тишина са обвинени за нарушаване на регламента от Етичния кодекс на федерацията по гимнастика и за спортно поведение на ИОК, във  възприемане на  тренировъчни методи, които не отговарят на задълженията за коректност и професионализъм, както и оказване напсихологически натиск, определено насочен към управление на телесното тегло на състезателките. Страните и съответните им адвокати ще могат в рамките на 20 дни да представят своята защита или да поискат да бъдат изслушани лично.Трибуналът към федерацията по гимнастика ще реши дали да има оправдателна присъда или присъда, която може да включва от предупреждение до глоба, отстраняване от работа от  петнадесет дни до две години или изключване от това спортно движение.


На 12-и януари федерацията има извънредно заседание на което трябва да реши съдбата на Макарани. Нейният договор изтече на 31-и декември миналата година. От месец ноември вече не е главен национален треньор и отговаря само за ансамбъла. Ситуацията е деликатна и може да придобие политико-спортен ефект, защото Емануела Макарани e член на Националния съвет към ИОК като треньор. Заради големите международни успехи постигнати от ансамблите от 2004-а година до сега тренирани от нея, Макарани е отличена с най-високите награди на ИОК и Орден за Заслуги към Република Италия.

Регионалните прокуратури на Монца и Бреша продължават своите разследвания свързани с  Макарани и треньорският й екип  заподозрени за предполагаем психологически тормоз и малтретиране на състезателки, някои от които непълнолетни. Независимо големият брой от официални жалби свързани с тези проблеми, в мрежата се появи петиция в подкрепа  на италианската художествена гимнастика, на ансамблите и на Макарани. Инициативата е на Ливия Гети-  международен съдия по художествена гимнастика. До момента, петицията е събрала над 350 подписа. Доброволната организация  за защита на спортистите ChangeTheGamee събрала над 200 жалби от цяла Италия. Пред ежедневника IlFattoQuotidiano, бившата националка Киара Николини- физиотерапевт и сега треньор по художествена гимнастика споделя, че „често  виждах  хора да действат по този начин и много от съперничките ми по време на  състезания  споделяха  същите неща. Това не е проблем на малцина, това е проблем на манталитет“, уточнява Киара Николини . Тя смята,  четези треньори, които работят добре , не трябва да се страхуват, че художествената гимнастика ще обеднее. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът на България спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06
Мариян Михалев и Катерина Кулешова

Катерина Кулешова с първа титла от ДП по скокове на батут, спортистите на “Акро-Арт“ спечелиха отборната титла

Катерина Кулешова (Имидж-Русе) спечели първа титла в индивидуалната дисциплина  от държавно първенство по скокове на батут, което се проведе в Габрово. Украинката, която очаква да получи българско гражданство, беше най-стабилна и с оценка от 47.700 точки стъпи на първото място. Държавна вицешампионка с резултат от 44.760 точки стана Диана Сарафова..

публикувано на 13.07.24 в 13:18

Бившият вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор Илия Вълов е починал тази нощ

Легендарният вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор на България Илия Вълов е починал на 62-годишна възраст в болница във Враца тази нощ.  Вълов е бил приет в болницата във Враца за смяна на става, но е развил инфекция на белите дробове. Все още няма яснота кога ще бъде погребението на бившия футболист, тъй като се чака семейството му. Негов..

публикувано на 13.07.24 в 12:46
Александър Везенков

Везенков е приел офертата от Олимпиакос и иска да напусне НБА

Александър Везенков е приел личните условия от гръцкия баскетболен клуб Олимпиакос и е информирал Торонто Раптърс, че иска да напусне Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада, съобщава fosonline.gr. Българският национал не е свободен агент, а Раптърс все още не са обявили публично намеренията си спрямо него. Според..

публикувано на 13.07.24 в 10:43