Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски журналист създаде направление "Активна журналистика"

Дали журналистиката може да помогне в подобряване на живота на хората? Дали тя само отразява света, в който живеем, или може и да го промени. На този въпрос се е опитал да отговори израелският телевизионен водещ Гай Лерер. Той е започнал като репортер в новините. След това е бил разследващ журналист. И на двете места е достигал сериозни висини и е бил смятан за един от най-добрите в страната. Но открил, че е един от тези, които умеят да разобличат неправдите с много документи и факти. Вдига се шум, но нищо не се променя. Тогава при него пристига активистка от движението "Лоби 99", организация, защитаваща интересите на обществото, както в парламента, така и във всички министерства и обществени места, от които зависи нормалният живот на хората. Канят го да протестира заедно с техни активисти под прозорците на олигарх, срещу когото е имал успешно предаване, но той се е оказал недосегаем. От телевизията, където Лерер работи, позволяват само да се отрази протестът, като непременно има и гледната точка на олигарха. Журналистът обаче няма право да участва в акцията. Тогава младежът, чиито родители са изселници от България, си скъсва престижната журналистическа диплома - магистратура в Лондон, от където е бил и специален кореспондент на едни от най-гледаните телевизионни канали. Това е началото на създаденото от него ново журналистическо направление: "Активна журналистика"

Гай Лерер разказа за него пред БНР:

"В началото на миналата година още не се тревожехме за инфлацията. От организация "Лоби 99" ме предупредиха, че покрай скока на цените ще има фирми, които ще използват ситуацията, за да направят свръхпечалби. +Трябваше да ги спрем. Например - най-големият в Израел производител на макарони реши да вдигне цените с 10%. Обърнахме се към потребителите с апел да купуват от конкурентна фирма, която запази цените. Всичко вървеше добре, но препоръчаният производител вместо да ни благодари, започна да ни хули. Свършила му наличната продукции, а веригите за хранителни стоки искали още и още. За щастие след 2 седмици, голямата фирма се "предаде" и временно замръзни вдигането на цените.

Същото направихме с голям  вносител на риба тон, който също рязко искаше да вдигне цените, но беше принуден да ги замрази. Установихме, че внася консервите от Европа. В Южна Африка ги продава евтино, а в Израел - скъпо. Следователно целта е свръхпечалба. В други случаи фирмите ни отговарят с картелни споразумения, големите търговски вериги се страхуват да им се противопоставят, тогава се обръщаме към малките вериги и бакалиите. Борим се не само със спекулата, но и с лошите комунални услуги".

- Случвало ли се е да се откажете от подобна акция и какви бяха аргументите Ви?

"Когато заради моята акция трябва да се затворят предприятия и работниците да загубят доходите си,  доста се замислям. Например, заради нашата акция в Арат цял месец работниците бяха в принудителен отпуск, защото фабриката им беше затворена. Другият проблем е, че много от големите рекламодатели спират да ни подкрепят, а част от екипа ни предпочете сигурната и добре платена работа в други телевизии".

-Дали производители и вносители са избрали контрастратегии за вдигане на цените?

"Избраха да вдигат цените около и веднага след избори. Тогава медиите са заети с отчитане на резултатите и сформиране на парламента и правителството. Нямат време и място да се занимават с реалните потребности на хората. Също, около военни действия, атентати и трагични инцидентни, при които медиите влизат в извънреден режим и предавания като моето отпадат. Докато нещата стихнат, веригите вече са въвели новите цени. Но няма лошо. Дадоха ни малко време да обмислим нашата следваща стъпка".

- Искали ли са да Ви съдят?

"Юристите на една от фирмите – вносител на стоки, ни изпрати писмо, че ще ни съди. Благодарение на колегите от всички по-големи медии в странта, които го публикуваха с критични коментари за политиката на ръководството ѝ, фирмата сама се отказа от иска си.

Но ми се е случвало и да ме осъдят за четвърт милион шекела, което не е малко. Тогава адвокатите на фирмата се оказаха по-добри от моя, а полицията ме арестува посред нощ, обискира дома ми и конфискува компютъра ми. Но направихме нужния извод и сега с нас работят едни от най-добрите адвокати в страната, при това на доброволни начала". 

- Коя е най- успешната Ви акция?

"Тя не беше срещу конкретен икономически субект, а доказваше, че "по равно" означава "несправедливо“. В разгара на Covid кризата, правителството реши да раздаде на всички, които са работили преди пандемията, еднократна помощ от 780 шекела, което е 390 лв. Обърнах се с призив към тези, за които това не е съществена сума, да се откажат от парите - в полза на бедните семейства. Още в първия час събрахме 750 хиляди шекела, а за първия ден почти 1 милион. Общо близо 19 милиона шекела, които разпределиха чрез социалните служби към истински нуждаещите се".

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57