Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Беньо Цонев и защо приносът му към българския език е толкова съществен?

Беньо Цонев
Снимка: Уикипедия

В Регионалната библиотека в Ловеч снощи бе представен библиографски указател „Ловеч и Ловчанско“. Повод за това е 160 -тата годишнина от рождението на патрона на библиотеката проф. Беньо Цонев, който е основоположник на съвременното езикознание.

Указателят  е издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата, обясни директорът на Ловешката библиотека Юлияна Цанева.

„Той е един естествен завършек на процес, който започна през април 2020 година, когато изградихме хранилище за т.нар. стар фонд, който съдържа книги от 19 век до 1944 година. Следващата стъпка беше дигитализацията на „Ловеч и Ловчанско“, защото това е най-ценното издание, което носи информация за нашия град. Надявам се до две години да приключи и работата ни върху електронен каталог“.

Библиографският указател е ценен с това, че съдържа 4 показалеца, които да дават възможност за многоаспектно търсене, посочи тя.

„Започва е една статия, написана от проф. Ширков и посветена на Беньо Цонев“.

Цонев е учредител на Научния комитет по събирането на материали и издаването на енциклопедичния сборник „Ловеч и Ловчанско“, разказа Светлана Петрова, завеждаща отдел „Краезнание“ в Ловешката библиотека.

„В махалата го наричали Беньо Граматика. Винаги побеждавал в игрите и състезанията“.

На 15 години става писар в руската администрация. Учи в Петропавловското духовно училище. Там се среща с епископ Климент – Васил Друмев, който открива в него бъдещия учен. Образованието си Цонев продължава в университети във Виена и Лайпциг. След завръщането си в България става учител, а след това и преподавател в новооткрития Софийски университет.

„Там чете лекции по Диалектология и История на българския език. 5 години е декан и 1 година  е ректор на Университета. Той е от пионерите, които полагат основите на българската наука. До края на живота си се занимава с правопис и правоговор“.

Най-известният труд на проф. Цонев е „История на българския език“.

„Той е радетел за чистотата на родния език. Нарича го „верен страж народен“. Прави проучвания на много свои съвременници - Кирил Христов, Иван Вазов, Алеко Константинов. Цонев е пръв редактор и издател на пътеписа „до Чикаго и назад“.

От 1990 година Ловешката регионална библиотека носи неговото име. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45

Милостив по документи и на дела. Историята на Клемон Боло-Суков

Досега 50-ото Народно събрание не свърши много, но пък се самоизпрати във ваканция шумно. Сред доведените докрай промени са скоростните в Закона за предучилищното и училищното образование , с които депутатите забраниха "пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с..

публикувано на 16.08.24 в 19:29

Александър Василев - Василевса гори със собствен пламък между изкуството и спорта

На 11 август беше закрита Олимпиадата в Париж.   Наред със състезателните въления, най-голямото спортно събитие предизвика и разгорещени културни дискусии с церемонията по откриването.  В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в..

публикувано на 16.08.24 в 11:07
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04