Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Делян Георгиев: Най-мащабното разширение и строителство на детски градини от 50 години насам в София е в район "Изгрев"

Д-р Делян Георгиев - кмет на район "Изгрев" и Георги Георгиев - предс. на СОС
Снимка: Личен архив
Първа копка на разширение с две нови групи на 49-та детска градина „Радост“ в ж.к. „Дианабад“ направи кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Той пожела строежът да е бърз и качествен, за да може съвсем скоро детското заведение да приеме още деца от квартала. Предвидено е и изграждането на нов физкултурен салон, и на нови площадки.

Администрацията на общината е планирала през 2023 година най -мащабното разширение и строителство на детски градини в София от половин век насам.

Детска градина в район
След като миналата година започна строежът на модерна, голяма и самостоятелна детска ясла, а след това - разширението на 23-та ДГ „Здраве“, сега идва ред да се увеличат местата в 49-та ДГ „Радост“, както и в 30-та ДГ „Радецки“ в квартал „Дианабад“. Там строежът на нова сграда за четири групи деца ще започне утре. Предстои и изграждането на нова самостоятелна и модерна градина за 15 групи деца.

Д-р Делян Георгиев се е заел с трудната задача да разреши един от най-наболелите проблеми–липсата на свободни места в детските ясли и градини. За целта общината активно строи и разширява базата, като е предвидила откриването на 500 нови места за малчуганите на района. Така на практика „Изгрев“ ще стане първата и единствена община в София, която ще осигури места в образователните заведения за всички деца, които живеят на територията й.

„Най-мащабното разширение и строителство на детски градини от 50 години насам в София е в район „Изгрев“. Благодарение на упоритата работа на настоящата районна администрация постигнахме забележителен успех. Доказахме, че когато има желание и отговорност към хората в района, могат да се случват много хубави неща“, заяви районният кмет д-р Делян Георгиев. Той благодари и на общинските съветници, без чиято подкрепа общината нямало да успее да се включи адекватно в програмата на Столична община за разширение на места в детските градини.

Георги Георгиев - предс. на СОС

„За съжаление строителството на още една градина е част от проекта за изграждането на зелен ринг, а обжалването на процедурите по него, спират строителството на детското заведение. Това е наш много важен проект и се надявам нескончаемите обжалвания в крайна сметка да приключат, за да можем да осигурим места за децата в тази много голяма детска градина“, коментира Георгиев. По 3 годишната програма на кмета на София Йорданка Фандъкова за строителство за детски градини и ясли, която бе одобрена от общинския съвет, в момента се строят 22 сгради, като 4 други вече са завършени и предстои въвеждането им в експлоатация. Общо 103 нови градински и яслени групи ще бъдат разкрити в резултат на изпълнението на програмата“, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

д-р Делян Георгиев и Георги Георгиев чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12