Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиленски: БСП няма да бави мандата

Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС

„БСП ще подходи отговорно към задачата си. Ще бъдем последователни, спокойни и диалогични, каквито сме били и до момента. Ще свикаме Националния съвет в рамките на тази седмица и там ще вземем решение с кого и по какви теми да говорим или да не говорим“. Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Свиленски коментира, че БСП няма да бави мандата. 

„Досега имаше срок и мандатът беше бавен от президента. БСП никога не е бавила неоснователно мандата – лятото не сме бавили мандата, върнахме го на осмия ден при положение, че няма срок. Когато свикаме нашия Национален съвет, когато проведем разговорите и получим отговора на въпроса искат ли останалите партии да има правителство – ще стане ясно още колко време ще се държи мандатът“, каза Свиленски.

Той припомни, че към днешна дата България все още няма държавен бюджет, а това води до замразени доходи, липса на възможност за предоставяне на помощи за бизнеса, както и невъзможност да се осъществяват други социални политики, а това ще продължава, ако не бъде съставено правителство, каза народният представител от левицата.

Социалистът заяви, че не трябва да бъдат поставяни червени линии, а да се поставят общи приоритети, по които да работят партиите.

„Другите преди нас поставиха такива приоритети, които бяха ясни, че няма как да бъдат приети. БСП е последователна сила, ние сме против изпращането на оръжия и няма как да го приемем, на тях им беше ясно. Затова и не получиха подкрепа и не бяха изненадани от това наше поведение“, припомни Свиленски.

„Явно е, че БСП няма как да продължи политиките на служебния кабинет, а и не трябва. Няма как ние да продължим политиките по въоръжаване, по изпращане на оръжие за Украйна, по замразяване на доходите. Този служебен кабинет замрази минималната работна заплата – ние от години говорим, че тя трябва да бъде 50% от средната – или в момента 850 лв.“, посочи Свиленски

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"13 века България“ ще анулира конкурса за български роман

Национален дарителски Фонд "13 века България“ ще анулира проведения конкурс за годишната Национална литературна награда за български роман. Управителният съвет на фонда реши конкурсът да бъде проведен повторно до края на годината.  До решението се стигна, след като се оказа, че един член на журито е бил и редактор на отличения тази година роман "Вулкан"...

публикувано на 04.06.24 в 16:45

МОН: Министър Цоков е цитиран погрешно, че догодина НВО в 4 клас ще се провежда онлайн

От Министерството на образованието и науката опровергаха медийни публикации, в които просветният министър проф. Галин Цоков е цитиран погрешно да казва, че от следващата година националното външно оценяване в 4-ти клас ще се провежда онлайн. Подобни публикации се появиха след участието на Цоков в конференцията  "Цялостен подход в предучилищното и..

публикувано на 04.06.24 в 16:15

Китай разреши тестове за автономно шофиране по обществени пътища

Китайските власти разрешиха на първата група от девет производители на автомобили да тестват автономно шофиране на обществени пътища. Решението е част от план за ускоряване на въвеждането на превозни средства, които се движат самостоятелно без шофьор.  Насоките по националната схема бяха издадени миналия ноември. Тогава започна и приемането на заявения..

публикувано на 04.06.24 в 16:10
Снимката е илюстративна, архив.

В ловешкото с. Радювене около 150 домакинства още са без ток

В ловешкото село Радювене, което беше най-сериозно засегнато от вчерашната буря, все още има около 150 домакинства без ток. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Обстановката в Ловешко се нормализира Комисия от общината днес е описвала щетите, каза за БНР кметът на селото Игнат Игнев: Продължава възстановяването на електроснабдяването в..

публикувано на 04.06.24 в 16:09
Снимката е илюстративна, архив.

По данни на АЗ за април: Средно по шестима безработни се състезават за едно работно място

Средно по шестима безработни се състезават за едно свободно работно място в цялата страна - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта, които са към 30 април 2024 година. Най-голяма е конкуренцията в област Ловеч – там 16 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малката е в Добрич и Бургас – по двама, следвани от столицата –..

публикувано на 04.06.24 в 16:03
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Терзиев и зам.-кметът по финанси са проверили 24 обществени поръчки в София - 21 са незаконосъобразни

Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор финанси Иван Василев са проверили 24 обществени поръчки.  От тях 23 имат проблеми, а 21 са определени като незаконосъобразни. Сред тях са проектите за реконструкция на булевардите "Ген. Михаил Д. Скобелев", "Мария Луиза" и "Копенхаген", обявиха Терзиев и Василев.  "По бул. "Ген. Михаил Д...

публикувано на 04.06.24 в 15:43
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК с обучителен материал как да се различават действителни и недействителни бюлетини

Към днешна дата секциите за гласуване в страната са 12 898, включително 322 подвижни, в които вота си да упражнят хора с трайни увреждания. Предстои да се образуват и секции в домове за стари хора, в местата за задържане и изтърпяване на наказания, както и в болнични заведения. На вота в неделя секциите на територията на страната с машина за..

публикувано на 04.06.24 в 15:31