Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на годишната инфлация в България на ниво от 16,9% през декември

Снимка: БГНЕС

През декември годишната инфлация в нашата страна стабилизира на ноемврийското ниво от 16,9%, сочат данните на Националния статистически институт.

На месечна база обаче има повишение на потребителските цени с 0,9% спрямо ноември, когато инфлация нарасна с 0,8%.

Сериозно поскъпване през последния месец на годината се наблюдава при потребителската група "развлечения и култура" (месечен ръст с 8,5%). В здравеопазването цените нарастват с 2,2%, а в ресторантьорския и хотелиерския бизнес - с 1,4%.

При някои групи храни и напитки също има увеличаване на цените, като поскъпването на хранителните продукти и безалкохолните напитки е с 1,0% спрямо месец по-рано.

Транспортните цени обаче се понижават с 2,3%, а тези за облекло и обувки - с 1,2%. Спрямо година по-рано ценовият растеж при транспорта се забавя през декември до 8,1% от 11,4% през ноември, а за облекло и обувки - до 7,6% от 8,1%.

За разлика от тях, разходите нарастват по-бързо за отдих и култура (14,8% спрямо 10,8% през ноември) и за здравеопазване (8,7% спрямо 6,6%).

По традиция през последния месец на годината, когато са коледните празници, винаги се наблюдава малко по-висока инфлация.


Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през декември пък нараства с 0,8% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база остава на ноемврийското ниво от 14,3%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Индексът на цените за малката кошница пък се повишава през декември 2022 г. с 1,2% спрямо месец по-рано и с цели 22,8% от началото на годината, след като през първите единадесет месеца на 2022 г. инфлацията в малката потребителска кошница се повиши с 21,4% спрямо същия период година по-рано.

През декември 2022 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: увеличение с 1,0% при нехранителните продукти, повишение с 1,5% на цените на хранителните продукти и с 0,5% на услугите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с ЕС след Брекзит.  Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС и да преоткрием нашия общ интерес за мир,..

публикувано на 18.07.24 в 15:34

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело..

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите.  Междувременно в селото започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35. Възрастен мъж при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8 За..

публикувано на 18.07.24 в 14:26
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се изплащат до 2026 година: "В това число 4,  552  милиарда 2024 година, от които 747 милиона са..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода. Екстремните..

публикувано на 18.07.24 в 14:09