Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представлението "Кореком" ни връща в детството от 80-те и 90-те години

Тази вечер от 19.30 ч. в Топлоцентрала ще бъде представен спектакълът "Кореком". Това е представление, в което се връщаме към детството от 80-те и 90-те години на миналия век. 

С публиката ще направим пътешествие, което ще започне от опашките за хляб, ще премине през игра на ластик, търсене на долари, гледане на детско и ще завърши с печене на чушки. Спектакъл за основите, върху които сме изградили нашата идентичност и за това как да я запазим, независимо в коя точка на света сме, казват организаторите на представлението. 

Пред БНР режисьорът Благой Бойчев посочи, че събитието е по идея на актрисата Ирина Андреева. Тя от години живее в Швейцария, има дъщеричка и изведнъж темата за детството започна да я вълнува отново:

"В нея се породи някакво желание да направи едно такова представление за детството. Всъщност това е по някакъв начин преодоляване на криза на идентичността. Когато си в друга среда, не си в родната си държава, тогава необходимостта да си припомняш детството и това, което те е изградило като човек, се появява с много по-голяма сила. И така решихме да създадем това представление, в което да организираме преживяванията, които сме имали като деца, колкото и странни да са те".

"Спомням си чакането на опашки, магазините, отношението на продавачките, игрите, стоенето на улицата до късно. Цялото представление организрахме като музей на преживяванията. Опитаваме се да пресъздадем ситуациите, които си спомняме от миналото, заедно с хора от публиката, които желаят", разказа Бойчев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Може да се мисли в парадигма на жанрово представление, в което може да се докоснем и до предмети от миналото, и до преживявания, посочи още той и добави:
 
"Да се върнеш в детството е особено усещане. От една страна е много приятно, от друга страна - носталгично". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите. Има..

публикувано на 13.07.24 в 13:46
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на президентските избори през ноември, "доброволно и елегантно да се оттегли" в полза на "талантлив,..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят". В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14