Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци дариха джипове на украинска НПО

Снимка: Добромир Видев

На фона събудения дебат в парламентарните кулоари за това дали България е помогнала на Украйна с оръжие и боеприпаси, руснаци, избягали от Путин, дариха джипове на украинка неправителствена организация. От украинска страна припомниха, че подобна акция трябва да е пример за всички държави, които в бъдеще ще искат да участват в следвоенното възстановяване на Украйна. 

Трите автомобила ще бъдат ползвани във войната срещу Русия, каза Флора Ахметова от сдружение „За свободна Русия“.

Пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ се състоя символичната церемония по предаването. Джиповете са с камуфлажна окраска

"Това е приносът на руските граждани за победата на Украйна над престъпния режим на Путин, който завзе държавната власт в Русия", посочи Ахметова.

Трита джипа ще бъдат изпратени в Украйна и ще се използват от бойните чести на териториалната отбрана, съставени и от руски граждани, каза Виталий Оленийчук от неправителствената организация "Перемога 17". Той обясни, че това е жест от хората, които не са съгласни с действията на Путин.

"От началото на войната имаше много подобни инициативи, при които от европейски държави изпращахме подобна техника. Това го правихме основно от Латвия. И това сътрудничество е от 2014-та година и като ръководител на обществото за украино-латвийска дружба работим много добре. И благодарение на тях успяхме да дадем на Киев въоръжение, с което да защитим Киев. Става въпрос за установки „Стингър“, с които беше отблъснат един от десантите на руските военни към Кием. А тъй като от 2010-та година имам имот и в България, когато започна евакуацията от Киев на хора, разбрах, че и България вече е готова да помага на Украйна".  

Сега и руснаци помагат на Украйна, а това е много важно, посочи той. 

"Защото и досега много от българските политици все още подкрепят Русия. А ние наблюдаваме политическата ситуация и виждаме, че има още политици, които се колебаят. Затова казваме, че тази акция е важна. Тя се прави от руски граждани, в България, които са решили са изберат на чия страна да застанат. И да помагат на Украйна. Те не го правят заради Украйна. А за това Русия да бъде различна. И затова в Украйна има и легион от военни, съставен от руски граждани. Именно за тях ще бъдат тези автомобили. Бойците от легиона „Свободна Русия“ ги очакват. А по подобна схема за него сме изпратили повече от сто автомобила от началото на войната. Основно го правим от Латвия. Но сега и от България. Преди две седмици украинската общност тук организира покупката им. Тоест, подобни акции трябва да покажат едно – ако руските граждани могат да вземат страна, това може да послужи за пример и на българските граждани, че дори и на българските политици, че е време да се избира страна. Не е време за неутралитет, ако искаме да се избегне по-сериозна война".  

Виталий Оленийчук от неправителствената организация „Перемога 17“ държи да обясни, че в превод от украински „перемога“ означава победа. И се надява както в Латвия, така и в България да бъде създадено подобно общество за сътрудничество с Украйна.

„Ще дойде времето, след победата, ще трябва да се възстановява украинската икономика. И тогава тези, които са ни помагали, ще имат предимство при това очаквано голямо възстановяване.“, казва Оленийчук. И дава за пример Латвия, която е имала тази възможност.  



Снимка: Добромир Видев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26