Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дучев: Потребителски индекс ще оценява качеството на хотелските услуги

Георги Дучев
Снимка: Мила Младенова, БНР

За първи път у нас беше разработен потребителски индекс, който ще измерва качеството на хотелските услуги. Това е инициатива на Хотелския форум, като при изчисляването на HotScore (Hotel Score) основна тежест имат отзивите и оценките на гостите на хотелите. Той е важен за потребителите, за да имат още един критерий при избора на хотел, посочват от форума. 

Заедно с това беше извършен анализ на представянето на над 1500 български хотела с повече от 20 стаи и с 3 и с повече звезди, като е направена класация Tоп 100 на хотелите, постигнали и запазили през годината най-високо ниво на обслужване и удовлетвореност на гостите си в България. 

Тази вечер това ще бъде анонсирано по време на бал на хотелиери, който ще събере собственици, мениджъри, членове на екипите на хотелите, както и техни близки и партньори. В него ще се включат и туроператори, организатори на специални събития, представители на министерства, общини и държавни агенции, официални гости. 

"Когато у нас се коментират хотелите, се цитират случаи, при които хората не са доволни от хотелската услуга, и се обобщава, че хотелиерите не предоставят необходимото качество. От години следим хотелите и мога да кажа, че у нас в този бранш съвестно и ежедневно се трудят десетки хиляди хора. Но във фокуса на медиите попадат негативни случаи и оценки. Затова решихме да разделим зърното от плявата", каза Георги Дучев, един от организаторите на Хотелския форум. 

И подчерта, че индексът е обективен - за да се даде оценка на този хотел, се събират отзивите за него от над 200 платформи в цял свят, а оценяването правят посетителите. 

"В Топ 100 са основно 4- и 5-звездни хотели, които са много различни като големина - такива с 20 стаи и такива с 600 стаи, такива в София и такива по морето. Шарена е картината. Когато имаме мениджър, който е създал екип и се старае през годините да поддържа качество, профилът на самия хотел не е чак толкова важен... Имаме хотели, които тази година може да са в първата десетка, а догодина да не влязат и в Топ 100. Класацията не се прави самоцелно, искаме да мотивираме мениджърите и собствениците, които да поддържат и развиват качеството на услугата". 

Той посочи, че туристическият бранш гледа с оптимизъм в настоящата година

Интервю на Мима Младенова с Георги Дучев в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа Той потвърди, че израелските сили за отбрана са нанесли изпреварващи удари срещу..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов заяви, че ситуацията е под контрол и скоро пожарът ще бъде потушен. От Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 25.08.24 в 17:41

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество..

публикувано на 25.08.24 в 17:15
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в собствената си социална мрежа. Зеленски заяви също, че е казал на индийския премиер Нарендра..

публикувано на 25.08.24 в 16:46