Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Договор между Израел и Саудитска Арабия може да неутрализира до голяма степен засилването на Иран"

Амир Авиви: Когато Иран застава на страната на Русия, Западът трябва да подкрепи Израел и Саудитска Арабия

Сунитските държави може да потърсят сближение с Русия и Китай, ако САЩ не застанат на тяхна страна, смята председателят на Израелския форум за отбрана и сигурност

Иранският президент Ибрахим Раиси и руският държавен глава Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирански депутат потвърди преди дни, първо, че Техеран ще получи руски многоцелеви изтребители Су-35 и системи за противовъздушна отбрана, и, второ, че ще ги получи още тази пролет. Още преди месеци американските медии писаха, че ирански пилоти се обучават в Русия, за да усвоят новите машини. През декември говорителят на Белия дом Джон Кърби би тревога на всеослушание, че Москва и Техеран изграждат безпрецедентно партньорство във военната сфера в ущърб на само на Украйна, която е бомбардирана от месеци с ирански дронове-камикадзе,  но и на съседите на Иран в Близкия изток.

Очакваните доставки на руска бойна техника за Техеран ще променят баланса на силите в Близкия изток и ще увеличат ядрената заплаха от Техеран, а руско-иранското сътрудничество в икономическата сфера ще обезсили допълнително санкциите, предупреждава Амир Авиви, генерал от резерва и председател на Израелския форум за отбрана и сигурност. В момент, когато Иран застава решително на страната на Русия срещу Запада, Западът трябва да застане решително на страната на Израел и сунитските държави в региона, смята той.

Договор между Израел и Саудитска Арабия може да неутрализира до голяма степен засилването на Иран, посочи Авиви в интервю за предаването "Събота 150”.

Генерал Авиви, предполага се, че Иран ще получи 24 изтребителя Су-35. Както сочат западни наблюдатели, това се очертава като първата доставка на модерни бойни самолети за страната, откакто аятоласите и Революционната им гвардия взеха властта преди десетилетия. Очаква ли се съществен ефект от тези доставки в региона?

“Иран иска да защити активите си, включително ядрената си програма. Разбира се, колкото по-съвършени системи за отбрана имат иранците около ядрените си обекти, толкова по-трудно ще е тези обекти да бъдат атакувани, в случай че се стигне до там.

Понастоящем иранските военновъздушни сили не са твърде развити, но ако получат модерни самолети като “Сухой”, балансът на силите в Близкия изток ще се промени. Най-засегнати от тази промяна ще са съседните сунитски държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн.”

Президентите Путин и Раиси разговаряха по телефона в четвъртък. Според Кремъл двамата са обсъдили възможностите за сътрудничество в енергийната сфера, транспортната свързаност, умиротворяването на Сирия. Но не е изключено да са били засегнати и други, по-належащи теми на общата им сигурност. Направи впечатление, че това е вторият разговор между двамата в рамките на 8 дни. Може ли това видимо разрастващо се партньорство да се превърне в сериозно предизвикателство за Израел?

"Иран и Русия имат много общи интереси. На първо място, и двете държави са принудени да се справят със строги санкции. Чрез сътрудничеството си те изграждат механизми за заобикаляне и притъпяване на тези санкции, по възможност и с подкрепа от Китай. Западният свят има съществени военни възможности, но нулева воля да ги използва. При това положение санкциите са главното му оръжие срещу агресията. Когато обаче страни като Иран, Русия и Китай съумеят да ги притъпят, ефектът е драматичен.

Спомнете си момента, когато започна войната в Украйна. Тогава много коментатори отсякоха: “Това е, до половин-една година руската икономика ще се срине.” Всъщност Русия се подготвя за този сценарий от две десетилетия. Ако се вгледаме в ситуацията днес, Западът страда от санкциите почти толкова, колкото Кремъл. … Европа се озова в сериозна енергийна криза и на практика се нуждае (индиректно) от иранските нефт и газ, както и от руските. Бих казал дори, че в някои европейски страни има интерес да бъдат пренебрегнати санкциите, които самите те са наложили.”

Американският президент Джо Байдън в Джеда, Саудитска Арабия, юли 2022 г.

Изтъквате, че европейските санкции са неефективни (както срещу Иран, така и срещу Русия). В такъв случай, какво му остава на Израел да направи? Знаем, че премиерът Бенямин Нетаняху изгради доста близки отношения с Владимир Путин след руската интервенция в Сирия. Мислите ли обаче, че сега ръцете му са вързани заради руското военно присъствие до северната граница на Израел?

“Откакто на власт в Съединените щати бе Обама, Западният свят гледа на Иран като на потенциален партньор. Станахме свидетели на продължителни преговори с Техеран. През цялото това време Израел държеше на тезата, че Иран представлява екзистенциална заплаха не само за израелците, но и за целия регион и за света. Днес става все по-ясно, че иранците са застанали решително на страната на Русия срещу Запада. Иранските оръжия се използват в Украйна за разрушаване на украинската инфраструктура. Сега, когато тази заплаха стана видна (и за Запада), тя се превръща и във възможност за Израел - да убеди американската администрация и Европа, че иранският режим е враг и че трябва да се борим с този враг заедно. Съединените щати трябва да вземат решително страната на Израел и сунитите.

Израел, от своя страна, може да предложи мирно споразумение със Саудитска Арабия. Това няма да е просто още едно мирно споразумение. Саудитците са лидерът на сунитския свят. Споразумение с тях ще има отражение и на Пакистан, и на Индонезия, и на целия Близък изток. То ще позволи и на Съединените щати да възстановят добрите отношения с Рияд, да увеличат добивите на нефт и газ и да намалят цените на горивата, да изградят нови маршрути за търговията и да решат много от проблемите със снабдителните вериги. В замяна ние ще очакваме пълна подкрепа срещу иранската заплаха. С две думи: руско-иранското сближение е заплаха, но и възможност, защото показва най-сетне кой е лошият и кой е добрият.”

Има ли време за изграждане на такова партньорство между Израел, Запада и арабите, предвид това, което казахте в началото на разговора ни, за иранската ядрена програма?

“Опасността се заключава в това, че ако сунитските държави видят нежелание на Съединените щати да застанат на тяхна страна, тогава може да потърсят сближение с Русия и Китай. За Западния свят това е моментът на истината - моментът да разберат, че геостратегически вакуум не може да има. Москва показа много ясно как защитава партньорите си, като защити ужасяващия сирийски режим. В крайна сметка всички правителства в Близкия изток искат това - да знаят, че зад тях стои велика сила, готова да ги защити. Самосъхранението е по-важно за тях от демократическите ценности. САЩ и Европа трябва да разберат това и да застанат с Израел и сунитските държави срещу Иран.”

Представители на иранската диаспора протестират в Киев срещу военните доставки от Иран за Русия, 2022 г.

Вашето мнение, като военен, за положението на фронта в Източна Украйна. Кой печели и кой губи в момента?

Всички губят. Мащабът на загубите е невероятен. Говорим за повече от 100 хиляди украински войници и горе-долу същия брой от руска страна. Опустошението е пълно.

Събитията в Украйна са преди всичко урок за света. Инстаграм не промени човешката природа. Както винаги, хората се бият помежду си. Големи войни са все още възможни. Днес виждаме как в Северна и Източна Европа, а също и в Германия, осъзнават, че ако нямаш силна армия, можеш да си докараш война. Ако не искаш война, трябва да си силен. Европа забрави този урок, но сега отново набира сили. Израел помага много за това на страните, които търсят неговия опит, ноу-хау и технологии.

Изненадан съм до известна степен от ниското ниво на способности, което показаха сухопътните сили на Русия. Очаквах да се представят по-добре, предвид много добрата бойна техника, с която разполагат. Украинците са много храбри и твърдо решени да защитят страната си и наистина се бият за Украйна. Въпросът е дали в крайна сметка Русия ще успее да запази завоеванията си. В такъв случай в дългосрочен план това ще е победа за Кремъл. В момента обаче това не е ясно.”

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51